Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16311855 www.bgdnes.bg

Чапа стана като Лили Иванова

Огромна опашка за автографи точно като пред певицата се изви и пред Чапкънов

Опашка за автографи като пред Лили Иванова се нареди на откриването на изложбата на големия скулптор Георги Чапкънов. Самият той, който в началото на годината навърши 80 години, раздаде индивидуални подписи на всички свои фенове.

Реклама

Изложбата му е основно графика, но иначе стихията му, както знаем, е скулптурата.

"Скулптор съм, да - казва Чапкънов. - Но преди всичко съм рисувач. 23 години съм бил в Художествената академия даскал по рисуване."

Точно когато започнал да се занимава със скулптура, властта е започнала да му прави проблеми.

"Дотогава правих графика, живопис, релеф, всичко, което може да се направи", казва Чапа.

Всеки един автограф на Чапкънов е уникален - творба, която един ден ще струва много пари.

"Към всеки човек подхождам индивидуално, според това, което усетя в него като душевност и характер. Рядко бъркам", смее се художникът.

Това отнема наистина много енергия за човек на неговата възраст. Чапа може просто да се подпише на почитателите с някакво малко пожелание и да не се занимава индивидуално с хората.

"На вас рисувам котка, защото сте обсебен от котките", каза Чапкънов на репортер на "България Днес". Това е стилизирана котка, подписана с "Чап". Самият репортер наскоро си взе двумесечно коте и бе потресен от дълбочината, на която вижда художникът. Чапкънов наистина успява да усети душите на хората и след това рисува това, което са.

"Всеки човек е различен и затова правя различен автограф. Всеки човек носи своята душа и ми е хубаво да я усетя", казва скулпторът.

Реклама

Досега много вандали са посягали на неговите статуи. Преди време изчезна бастунът от знаменитата статуя на Пенчо и Петко Славейкови на площад "Славейков".

Чапкънов е един от най-пострадалите от вандали автори. Много от произведенията му са унищожени от хулигани и "ценители" на изкуството. Има дори един случай, в който полицията е разпознала и заловила злосторника, който повредил едно от неговите творения. Това е скулптурата на гимнастичката в близост до Градската художествена галерия.

Засега все още никой не е посегнал на статуята на Света София в центъра на столицата. Може би защото е доста нависоко, но за българина няма невъзможни неща, както знаем.

В началото на годината творецът се погрижи да подготви завещанието си. Той сподели, че всичко, което има, включително и своите творби, е разпределил между децата и внуците си. Много от произведенията му преди време бяха откраднати, но Чапкънов е надживял драмата.

В момента Чапа се е отказал от материалните неща в живота и само твори. Живее в елитен частен хоспис на Околовръстното шосе. Грижите в дома са на много високо ниво, доколкото разбрахме от единия му син - Тодор. Пенсията на Чапкънов, която му беше присъдена за заслуги, е 700 лв., а таксата за дома е около 4 хиляди лева.

Разноските за новия дом се покриват от сина му Тодор. Той е продуцент и режисьор на доста успешни български и международни продукции. Според внуците на Чапкънов единствено Тодор посещавал баща си в дома. Другите двама синове на артиста нямали особен интерес към него.

Четете още

Скулпторът Георги Чапкънов: Спрях да рисувам, но не унивам

Скулпторът Георги Чапкънов: Спрях да рисувам, но не унивам

Големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа: Разделих между деца и внуци всичко

Големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа: Разделих между деца и внуци всичко

Реклама
Реклама
Реклама