Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16354905 www.bgdnes.bg

НАСА обяви: Най-чистият въздух на планетата е в Батак!

Общината потвърди проучване на НАСА 

Необходими за само 4 часа сън, за да си отпочине човек, казват местните 

Най-чистият въздух на планетата е в Батак!

Според експертите от НАСА възрожденското градче е сред местата, на които американската космическа агенция е измерила, че качеството на въздуха е изключително високо, няма замърсявания и притежава лечебно действие. До откритието се стига по случайност, след като екип от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ изследвал от хиляди километри височина целия Родопски регион, установявайки, че въздухът на Батак се отличава с естествената си йонизация.

Служители на общината в Батак потвърдиха научното откритие и споделиха, че десетки туристи както от страната, така и от чужбина търсят почивка в историческото градче, за да се насладят на чистия въздух.

Реклама

"Всички в града знаят за това откритие на НАСА и сме много признателни, че се говори с добро за нашето градче. Всички жители могат действително да потвърдят колко е чист въздухът ни", разкри пред "България Днес" Славка Казакова от общината. По думите й на човек са му необходими само 4 или 5 часа сън, за да се чувства свеж и наспан, а причината заради това е чистият въздух.

Котловината, в която е сгушен градът, е защитен от силни ветрове. Характерно за този район явление е "белият вятър", както местните наричат южняка. През лятото там е прохладно, а през зимата снеговете не липсват.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама