Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16355262 www.bgdnes.bg

Експерти обясниха! Вижте защо дървета падат в цялата страна

Не ходете с ръце в джобовете, когато е заледено 

Топлата есен и рязкото застудяване доведоха до прекършване на стотици стволове 

Над 1000 са сигналите за паднали клони и дървета само в София.

Над 15 часа обилен мокър снеговалеж в столицата доведе до тежки поражения - задънени улици, паднали клони и неразчистени пътища. От пожарната обясниха, че има няколко случая, в които са се намесвали при отстраняване на проблеми по електропреносната мрежа в страната.

Реклама

Граждани се оплакаха, че на телефон 112 никой не им е отговарял, а след като все пак са успели да подадат сигнал, екипите са идвали да премахнат сгромолясал се ствол след доста часове.

Въпреки че и през минали години е имало тежки и продължителни снеговалежи през ноември, сега на мнозина направи впечатление, че броят на падналите дървета е огромен. "България Днес" потърси мнението на експертите, за да обяснят защо стволове, клони и цели дървета така масово окапаха.

"Дърветата падат от мокрия сняг. Снегът е мокър и тежък, в комбинация с малко по-силен вятър дръвчетата се сгромолясват на земята. Времето се промени много рязко и тъй като до последно беше топло, повечето дървета все още имаха свежи листа. Когато този мокър сняг пада върху листата, те го задържат и от тежестта му клоните се чупят и падат", разказа пред "България Днес" Никола Рахнев, основател на инициативата "Гората БГ". С помощта на доброволци той е засадил над 2,25 милиона дръвчета, като мечтата му е бройката да нарасне до 3 милиона до 2025 година. В благородната си инициатива успява да привлече близо 200 000 българи, от които 100 хиляди са деца. Затова и приема с тъга рухването на толкова много дървета.

"Много от дърветата са още със зелени листа по тях, това доведе до много паднали дървета, изпочупени клони, което пречи на снегопочистващите машини и създаде опасност. Има много скъсани кабели на места, проблеми с електрозахранването", обясни и кметът на София Васил Терзиев.

Експерти са категорични, че топлата есен и липсата на слани също са оказали влияние. Добрите, макар и нестандартни за това време на годината, условия са запазили листата зелени. А те са задържали мокрия сняг, който се е превърнал в непоносима тежест за клоните.

Реклама

Спирането на снеговалежите и стремителното понижаване на температурите доведе до нов проблем - заледяването. Тази ситуация създава опасност за здравето на пешеходците и затова трябва да бъдат особено внимателни не само когато пресичат улиците, но и при придвижване по тротоарите.

Когато е заледено навън, ходете с обувки с висок грайфер и излизайте само през светлата част на денонощието, съветват лекари.

Характерни за сезона са няколко травми, като първенец е счупване на китката. Според специалистите това се дължи на факта, че подхлъзвайки се, естественият рефлекс на всеки човек е да се подпре с ръката на земята. Тялото се стоварва с цялата си тежест върху ръката и се получават фрактури на гривнената става. Друга по-честа фрактура е тази на шийката на тазобедрената става. Тя е характерна за по-възрастните, при хората с остеопороза или при по-лошо падане при млади хора. В Топ 3 на зимните травми е фрактурата на глезена.

Експерти съветват да си направите лека загрявка и преди да излезете от вкъщи, докато отивате до автобусната спирка например. Няколко клякания и упражнения на краката ще ви направят по-гъвкави и еластични и ще можете да реагирате по-успешно, ако се случи да падате. Затова и в този момент е удачно да припомним вечното правило - не ходете с ръце в джобовете, докато стъпвате по сняг и лед. Причината е, че с ръцете по-лесно можете да запазите равновесие, ако ги разперите. Прибрани в джоба, те ви превръщат в изправено тяло, което с лекота ще се строполи.

Ако все пак се подхлъзнете, стегнете се и напрегнете мускули. Светкавично притиснете ръце към гърдите, а краката сгънете в коленете. Най-малка травма получава този, който успее да падне на една страна. Дебелите якета могат да омекотят удара, но трябва да сте много внимателни за крайниците, тъй като те най-често пострадват при падане на леда.

Реклама
Реклама
Реклама