Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16387399 www.bgdnes.bg

Бабата е най-старата костенурка

В единствения у нас спасителен център 

74-годишното животно дели един покрив с още 200 събратя, Роки няма да спи зимен сън 

Доли ЛУКАНОВА

На 74 години е най-възрастната костенурка в единствения спасителен център за този вид животни у нас!

Реклама

Животното живее над 15 години в несебърското село Баня и се радва на добро отношение и внимание, научи "България Днес".

Още като млада Бабата е намерена от пловдивско семейство, което я прибира у дома. Годините, прекарани сред хората, са твърде много, за да може да се върне в дивото, затова четирикраката пенсионерка се разполага удобно в спасителния център и се е превърнала в негов символ.

"Тя е много блага и миловидна костенурка", свидетелства пред вестника управителката Ива Лаловска.

Заедно с Бабата живеят още над 200 костенурки. Всяка от тях си има лична съдба. Някои са тежко ранени и ще останат завинаги в приюта при Ива, други чакат да се възстановят, за да се върнат сред природата.

"В момента 9 са по-тежките ни случаи. Повечето са пострадали на пътя, имат рани от кучета, селскостопански машини. Липсват им част от черупката или имат големи фрактури", допълва Ива.

Реклама

Сред тежко пострадалите е и Роки. При него лицевата част не функционира добре. За съжаление, няма никога да прогледне. Устната му кухина е деформирана и не може да се храни сам. Затова Ива му помага, като му дава специална храна през сонда.

"Някои костенурки се водят инвалиди, но могат да се размножават и тяхното поколение се освобождава", разяснява Лаловска.

Центърът функционира от 2007 година. Оттогава са преминали над 6000 успешно излекувани и освободени в природата костенурки. Има и стотици излюпени бебета.

С настъпването на студените месеци някои влечуги заспиват зимен сън, други остават будни заради нуждата от лечение. Ива е напълно сама в тази благородна кауза. Има нужда от няколко ултравиолетови лампи, за да топли животните през зимата, и от марули, с които да ги изхранва. Всеки, който желае, може да помогне и парично по сметка:

IBAN: BG29CECB979020C3562801

BIC: CECBBGSF

Титуляр: Ива Георгиева Лаловска

с. Баня, п.к. 8239, обл. Бургас, ул. "Шипка" 10

Реклама
Реклама
Реклама