Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16406154 www.bgdnes.bg

Декември - месецът на антирекордите зад волана

Хващат най-пияните и надрусани традиционно по празниците 

Водач с близо 5 промила алкохол и друг с 5 вида наркотици в кръвта са шампионите 

Празничният декември традиционно се превръща в месеца на антирекордите по родните пътища. Именно в последния месец от годината катаджиите хващат най-пияните и дрогирани шофьори зад волана, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Доказателството дойде още в първите часове на първия ден на декември, когато служители на "Пътна полиция" във Варна задържат шофьор с 4,70 промила алкохол. Водачът се оказва добре известен "клиент" на МВР. Направеният му тест показва рекордните за годината промили алкохол. Мъжът е отведен в лаборатория за вземане на кръвна проба, а автомобилът му е иззет с протокол за доброволно предаване.

Точно година по-рано други катаджии се хващат за главата, спирайки криволичещ автомобил по пътя между родопските села Дружинци и Чакаларово. Тестват неадекватния шофьор и установяват, че мъжът е седнал зад волана след употребата на пет вида наркотични вещества. Пътните ченгета са от Районното управление в Кирково и такова чудо виждат за първи път. 42-годишният мъж, който се "бушонирал" на кирка, смесил кокаин, канабис, амфетамин, метадон и бензодиазепин.

Няколко часа след като катаджиите за първи път в историята установяват подобен рекордно дрогиран водач, е претърсена и ползвана от него къща. Там са намерени 28 грама марихуана.

Отново през декември 2022-ра катаджии залавят дрогиран шофьор с коктейл от наркотици и в Търговище. 27-годишният мъж остава далеч от рекорда на родопския наркошампион "едва" с три вида дрога в организма - амфетамин, канабис и кокаин.

Също "само" с три вида наркотици зад волана е сгащен и 22-годишен бургазлия. Но не веднъж, а цели два пъти само в рамките на денонощие. Първо органите на реда спират колата на дрогирания тип за проверка в село Руен. 22-годишният шофьор е тестван за наркотици, като пробата показва употреба на канабис, метамфетамин и амфетамин. Водачът отказва да даде кръв и урина за химичен анализ. Задържан е за 24 часа, а автомобилът е иззет.

Ден по-късно, около 17 ч. в село Ябълчево униформени отбиват от пътя за проверка друг лек автомобил. Зад волана е същият 22-годишен, пуснат от ареста часове по-рано. Шофьорът отново е тестван за употреба на наркотични вещества, като пробата пак е положителна - за употреба на канабис. Младият мъж отново отказва да даде кръв и урина за химичен анализ. Задържан е за 24 часа, като и вторият автомобил е иззет.

Реклама

Но не само мъжете са "герои" зад волана с коктейл от наркотици в кръвта. Също през декември 2022 г. ченгета на пътя попадат на 23-годишна зад волана във видимо неадекватно състояние в Попово. Установено е, че тя шофира след употребата на амфетамин и метамфетамин. Водачката отказва кръвна проба и е задържана.

Два месеца по-рано друга млада жена попада в ареста заради наркотици в кръвта. Случаят този път е от Добрич, където спряната за проверка 26-годишна дава положителна проба за амфетамин, метаамфетамин и канабис.

Рекордьор по положителни тестове за дрога зад волана е друг. Това е Емил Узунов от Асеновград. Цели три пъти през последните две години младият мъж е "хванат", че шофира след употреба на наркотици. Сюжетът е един и същ - мъжът дава проби за кръвен тест, обискират дома му, задържат го, образуват досъдебно производство срещу него и го освобождават. Няколко месеца по-късно излизат резултатите от кръвните му проби, които се оказват отрицателни.

Самият Емил разказва за орисията си пред Нова тв и твърдо отрича да е употребявал амфетамини, а след това да е шофирал.

"Рекордьорът" споделя, че и други хора с подобен проблем се свързват с него, за да го попитат за съвет. "Аз дадох гласност на това нещо", категоричен е Узунов и посочва, че е завел дела и съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

От полицията са категорични, че действията им са съобразно нормативите на закона и оплакващият се не е жертва на полицейска репресия. Узунов обаче не изключва да бъде спрян и четвърти път.

Четете още

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба

Задържаха четирима пияни и дрогирани шофьори в Пловдивско
Задържаха четирима пияни и дрогирани шофьори в Пловдивско

Задържаха четирима пияни и дрогирани шофьори в Пловдивско

Реклама
Реклама
Реклама