Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16466361 www.bgdnes.bg

Мамалев КАЗА с какво трябва да се ЗАМЕНИ МОЧА

В социалните мрежи масово подкрепят предложението на Слави Трифонов

Там може да се направи прекрасен парк за всички, казват Ивайло Караньотов и Нели Рангелова

Паметник на Аспарух или Борис I да смени този на съветската армия. Това пишат масово потребителите в социалните мрежи, които са за премахването на известния като МОЧА монумент. Има и такива, които бранят съоръжението и са недоволни от местенето му.

Реклама

На мястото на съветския войник с автомат да се сложи паметник на Аспарух призова още в началото на годината и Слави Трифонов. Тогава Дългия обяви, че иска вместо МОЧА да види фигурата на създателя на България.

На подобно мнение са и други актьори и творци, с които "България Днес" се свърза. Според тях сега има прекрасна възможност на мястото на монумента да се направи прекрасен парк с различни възможности.

"Голямата тема е демонтирането на този фетиш на комунистите! Ако трябваше аз да го събарям този паметник, щеше да е дръпнат с един камион и да лежи на земята една година." В това е абсолютно категоричен актьорът Ивайло Караньотов. Той е твърдо убеден, че съоръжението трябва да бъде махнато.

"В България всичко става по български, това, което става сега с паметника (вчера – б.а), е някакъв ход, за да може да се действа без размирици. Ние в България все да няма размирици! Това е нашето мото. Този начин е нашият начин, българският, който не одобрявам, но поне се маха паметникът! Надявам се, че никой няма да го реставрира и никой няма да се занимава и да хвърля пари и да дава обществени поръчки за това парче чугун, което влияе на нашето самочувствие", сподели още Караньотов пред "България Днес".

След като експертно становище установи, че монументът е опасен за гражданите, казусът около това какво става с паметника раздели обществото на две. В крайна сметка победи преместването на паметника в Музея за изкуството от периода на социализма, където фигурите ще бъдат строго охранявани. Това обаче събуди въпроса: Какво да се сложи на мястото му?

"Не се наемам да кажа какво трябва да смени МОЧА, но е хубаво там да има един примерно модерен скейтпарк, който не само ще зарадва децата и родителите, но ще може да бъде център на различни събития на световни първенства. Нещо, което съм виждал на много места в чужбина и е страхотно!", предлага Ивайло. "Ще има събиране на деца там, но трябва да е много пипнато и много добре направено!", казва актьорът.

Реклама

Според Ивайло именно подобни паметници мачкат българския дух и достойнство и свалянето на монумента е повод за празненство. "Нямаме българско самочувствие и хората не знаят историята. Защото сме българи, защото сме мишки, мижитурки... ние нямаме достойнство и това е! Да позволим ние да си държим паметника на окупатора в центъра на града? Всичките ни паметници да са с руски имена... "Александър Невски" да е с руско име, като никой българин не знае кой е Александър Невски... Ние сме такива- жалка история!"

Актьорът Георги Мамалев също има силно мнение по въпроса.

"Този паметник трябваше да бъде премахнат отдавна, защото не обединява хората", уверен е актьорът и допълва: "Един паметник трябва да събира народа в определени тържествени дни. Хората да се събират покрай него, да изразят почит и уважение към делото на този, който е на паметника или към делото на всички тези, в името на което е построен паметникът. Нашият паметник в определени дни събира две групи хора, крещят си едни други, налитат на бой и си казват грозни приказки. Дори има и полиция, която пази гражданите, които протестират. Изобщо неприятни картинки". Според Мамалев няма смисъл този паметник да съществува на сегашното място.

"На самия паметник не му е приятно това, което се случва около него. За това той трябва да се премести, да отиде на по-спокойно място и тези, които искат да му отдадат почит, да го направят. А не в центъра на София да се създават такива неприятни прояви", обясни пристрастния театрален талант, който разказа за липсата на историческо основание за мястото, на което е въздигнат МОЧА.

"А какво ще се сложи на негово място, нека да мисли общинският съвет и гражданите! Може би ще има допитване. Подкрепям това паметникът да бъде преместен", казва Мамалев и предлага да се направи допитване по въпроса - "Нека решат гражданите! Може да има паметник за единството на България, да е на някоя наша възрожденска личност... Трябва да се проведе разговор, не съм аз човекът, който ще каже какво ще има там."

Паметник на любовта да смени МОЧА предлага ексцентричната певица Мила Роберт. Тя не е убедена, че композицията трябва да се мести. Щерката на Ваня Щерева мисли, че демонтирането говори за манталитета на българина. "Там всеки път правим гей-прайда. Нека да направят един паметник на всеобщата любов и на това всеки да се приема. Един паметник на любовта!" Младата бохемка е защитничка на правата на ЛГБТИ обществото.

Естрадната звезда Нели Рангелова сподели притеснения, че след демонтажа няма да има нищо, както направиха с мавзолея на Георги Димитров преди повече от 20 години. "Ако са решили да го махат, дано да не направят така като с мавзолея.

Очаквах, че там ще направят някакъв страхотен парк или инсталации, но пък като видях новата инсталация пред "Св. Александър Невски", просто не знам колко да вярвам на тези модерни неща", сподели изпълнителката на "Мой стих". "Като го махнат, искам да направят някакви фонтани, може и една малка камерна сцена да направят, да има нещо красиво. Да не останат пак плочките и скейтърите да си ги ползват. Предпочитам да направят красив парк с цветя, за да могат майките, които живеят в центъра, да се разхождат с количките и децата, а не да се разкарват чак до Южния парк". Славеят от Северозапада гледа практично върху нещата и забелязва какво е необходимо за жителите на централна София.

Четете още

(СНИМКИ) Започна махането на Паметника на Съветската армия

(СНИМКИ) Започна махането на Паметника на Съветската армия

Мамалев за местенето на МОЧА: "Шмайзера" кара хората да псуват

Мамалев за местенето на МОЧА: "Шмайзера" кара хората да псуват

Реклама
Реклама
Реклама