Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16648587 www.bgdnes.bg

Най-тежката българка Деси вече не е затворник

Навън след 5 години между четири стени 

Благодетели поставят парапет във входа, Деси излиза от изолация, има надежда за живот 

Доли ЛУКАНОВА

Най-тежката българка отново излиза навън. Десислава от Ловеч вече прави кратки разходки на въздух след пет години, прекарани само у дома. Заради многото килограми 35-годишната жена бе затворник между четири стени, тъй като липсата на подходящи условия в блока й не й позволяваха да си покаже носа извън апартамента. След като от благотворителната фондация "Подай ръка - заедно за по-добро бъдеще" се заемат със случая й, се намират благодетели, които слагат парапет във входа й. Този малък елемент преобръща живота на Деси и тя прави голяма крачка напред в своето възстановяване.

Реклама

"Малко по малко се движи. Вече има изграден парапет в блока, в който живее, за да може да слиза по него. И тя го прави! За пръв път от много дълго време насам Деси сама слиза и се качва, в градинката пред блока вече може да стои и напредъкът й е огромен", коментира пред "България Днес" Поли от "Подай ръка - заедно за по-добро бъдеще".

Както "България Днес" писа, 35-годишната жена е затворник не просто на дома си, а на собственото си тяло. Тежи над 200 кг. Чудовищното всекидневие я превръща буквално в развалина. Десислава получава паникатаки. Вдига високо кръвно. Папиломи изникват непрестанно по тялото й. Зъбите й падат - не може да се храни и изпитва нечовешки болки всяка вечер. Не може да спи по гръб - задушава се. Всички тези неща трудно запазват психиката й здрава, но Деси стиска зъби и опитва да изплува на повърхността. Лъчът светлина се появява, когато младата жена решава да разкаже за проблема си и към днешна дата успява да открие решение. Разходките навън са първата стъпка към подобряването й.

Животът на Деси се преобръща наопаки преди 5 години. Тогава майка й претърпява тежка трудова злополука, след това прекарва и инсулт. Сърце не дава на борбеното момиче да остави най-близкия си човек в този труден момент и застава неотлъчно до нея. Улисана в грижите за родителя, Десислава намалява излизанията си. Стига до момент, в който тотално ограничава движението си и увеличава храната. Килограмите започват да се трупат неусетно, докато стига до момент, в който не може да излезе от дома си.

"Пожелаваме на Деси със същия хъс и желание да не спира да се бори за своите мечти и да иска промяната в живота си. Ние продължаваме активно да се грижим за нея", допълва Поли.

След като се затваря у дома, Деси започва да губи връзка с външния свят. Приятелите й я оставят един по един и допреди няколко месеца, младата жена няма нито един контакт в телефона си, на когото може да звънне и да сподели болката си. След като събира смелост да сподели историята си, вълна от съпричастност залива Десислава. Към днешна дата тя се чувства по-спокойна и щастлива и гледа с оптимизъм към бъдещето си.

Четете още

Ето я най-тежката българка, Деси е над 200 кг

Ето я най-тежката българка, Деси е над 200 кг

Майката на най-тежката българка пред "България Днес": Страх ни е да не останем на улицата

Майката на най-тежката българка пред "България Днес": Страх ни е да не останем на улицата

Реклама
Реклама
Реклама