Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16684748 www.bgdnes.bg

Косьо Самоковеца е ликвидиран преди 20 години в Амстердам

Залавят убиеца, но поръчителят на убийството остава неизвестен

Соченият за контрабандист №1 на България Константин Димитров, по-известен като Косьо Самоковеца, е разстрелян посред бял ден на площад "Дам" в Амстердам през 2003 г. Тогава е едва на 33 години.  

В последния ден на Самоковеца компания му прави близката до сърцето му манекенка Цеци Красимирова. Килърът на Самоковеца причаква мишената си пред луксозен магазин за диаманти, в който кримигероят избира подарък на любовта си. В момента, в който двойката излиза, стрелецът се прицелва. Димитров е покосен с два точни изстрела в главата. Рикоширал куршум попада в челото на Красимирова, но тя оцелява като по чудо. 

Реклама

Убиецът успява да се измъкне в създалата се суматоха, но не знае, че по това време холандски агент следва Самоковеца от самото му пристигане в Амстердам. Ченгето става свидетел как стрелецът изхвърля якето и пистолета си. Успява да го проследи и малко по-късно той е арестуван в местен ресторант. Стрелецът е 45-годишният холандец Ервин Врекер. Мъжът е с дебело криминално досие. Шест месеца след убийството е осъден на 15 г. затвор. Излежава десет години и половина и е пуснат на свобода. Доказателства за поръчителя на убийството не са открити.   Дори майката на Самоковеца вече не се надява да бъде заловен поръчителят на мократа поръчка, който отне рожбата й преди малко над 20 години.

Предположенията за поръчителя на убийството са разнопосочни. Едно от тях е свързано със сръбския наркобос Сретен Йосич. 

На 12 декември 2003 година тленните останки на Самоковеца са транспортирани в България. На 16 декември е погребан. 

Живот

Роден е в Самоков. Когато е на 16 г., е нает за охранител в хотел „Рила", Боровец. Завършва публична администрация в Университета за национално и световно стопанство. През 1997 – 98 г. работи в застрахователната компания ВИС във Видин и Самоков.

След смъртта на Васил Илиев си проправя път нагоре в редиците на компанията. Според интервюта той се занимава с търговия, консултиране, внос, ресторанти и земеделие. През 2001 г. декларира приход от 2 милиона лева от дейности на българските си фирми. Притежава и няколко фирми във Великобритания с годишни приходи от по 200 000 й всяка. Притежава хотел, няколко апартамента и къщи в Боровец и Бистрица. През 1997 г. е консултант на ВИС, а през 2003 г. – консултант за български и кипърски компании, търгуващи с Турция. Скоро започва контрабанда на незаконни наркотици. Става една от най-големите фигури в наркотрафика на Балканите, заедно с Мехрад „Спиди" Рафати и Сретен Йосич.

Цеци Красимирова

Куршумът излиза от главата на висаджията и се забива в слепоочието на красавицата. Цеци изпада в кома и е с опасност за живота известно време, но преодолява трапа и оцелява. След всичките тези години, когато е в Амстердам, винаги отива на площад "Дам", където бе ликвидиран любимият й.

Четете още

Иво Карамански-Кръстника е ликвидиран четири дни преди Бъдни вечер

Иво Карамански-Кръстника е ликвидиран четири дни преди Бъдни вечер

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

Реклама
Реклама
Реклама