Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16703684 www.bgdnes.bg

2023 г. изтича под знака на домашното насилие

  • Цяла България излиза за "Нито една повече" след нарязаната Дебора
  • Променят закон и правят приложение за помощ след случая в Стара Загора

Под знака на борбата срещу домашното насилие преминава 2023 г.! Пикът на кампанията е в разгара на лятото, когато България научава за случилото се с Дебора Михайлова от Стара Загора. Хиляди излизат на протести под надслов "Нито една повече" с искане да спре агресията над нежния пол и да се вземат по-строги мерки срещу агресорите.

Реклама

По същото време законотворците приемат промените в Закона за защита от домашното насилие. С тях се удължава срокът за подаване на молба за защита - от 1 на 3 месеца след преживян акт на насилие. Когато спазването на новия срок е невъзможно, молби ще се приемат до 6 месеца след посегателството.

"Това е една от най-ключовите промени. Много често пострадалите от насилие живеят в постоянен страх да потърсят помощ веднага", коментират запознати. Според юристи целта на промените е да осигури по-лесен и бърз достъп до правосъдие. Създадена е и възможност роднини на пострадалите да потърсят помощ.

Институциите, към които се обръща жертвата - държавни и общински органи, болница, полиция, неправителствени организации, ще са задължени в срок от 24 часа да препратят молбата за защита до съответния районен съд, гласи написаното в закона.

Друга промяна е създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет и Национална информационна система, в която да се събират данни за случаите.

Като услугите за жертвите са национална телефонна линия, консултативен център, защитено жилище и безплатна правна помощ за тези, които са икономически зависими от насилника си. Преди броени дни от правосъдното министерство представят и мобилното приложение "Помогни ми", което дава възможност на хората да получават бързо и лесно информация за близките до тях институции, към които могат да се обърнат за помощ.

Реклама

Случаят, който катализира промените, става известен като "400 шева". Поне толкова преброяват близките по тялото на 18-годишната Дебора. Тя е млатена, изтезавана, остригана и накълцана с макетно ножче. За гаврата е обвинен приятелят й Георги Георгиев. Той замисля ревниво отмъщение над момичето, подготвя се и отива в дома й маскиран и с хирургически ръкавици. "Знам какво правя, няма да умреш", казва на любимата си. Тя разпознава мъчителя си Георги по брадата, която стърчи от маската, и по парфюма му. След някой от ударите губи съзнание.

След 5 месеца разследване наскоро от прокуратурата внасят обвинителния акт срещу него в съда. Според разследването на Дебора са нанесени 18 сериозни рани с ножчето. Георги е погнат за причиняване на двустепенна средна телесна повреда, извършена по изключително мъчителен за жертвата начин. По това обвинение го грозят 10 години решетки. Другите му обвинения са за принуда и заплаха за убийство.

Първоначално магистратите неглижират случая. Те се позовават на медицинско заключение, че момичето е получило само лека телесна повреда, макар че са й направени 400 шева на раните. Тогава Георгиев е пуснат от ареста. Едва след като общественото недоволство нараства и хората в цяла България излизат на протести, прокуратурата се задейства.

Така се стигна и до обвинението за заплаха, заради което заподозреният е арестуван втори път. После всички обвинения са обединени в едно дело, а Георгиев е задържан за постоянно. В момента предстои да бъде насрочено първото заседание по делото.

В началото на декември става ясно за подобен случай от Сливен. Там жена е бита, насинена и дори подстригана от мъжа си пред очите на двете им деца. За насилието е обвинен 45-годишният Йордан Стоянов.

Насилието било системно, разказва 30-годишната потърпевша. Тя е майка на 9-годишно момиченце с детска церебрална парализа и 7-годишно момченце.

До раздялата се стига, след като Йордан й посяга с нож, защото посетила баща си. "Той не искаше да се виждам с родителите си, с баща ми. Посегна ми с нож. Искаше да ме заколи, така каза. Разкъса ми блузата, счупи ми телефона", разказва жертвата.

Чашата прелива, когато тръгва да води момиченцето на рехабилитация, но мъжът й я спира във входа, напада я с удари и ритници и я подстригва. Извършителят е пуснат от килията заради чисто криминално минало. След протест е заточен под домашен арест. Той е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда.

След случая с Дебора следват редица други от цялата страна. Десетки мъже са задържани в последните месеци за нанесени телесни повреди в условията на домашно насилие. Най-често жертвите са половинките им или собствените майки на агресорите. Касапинът Шалтера реже жена си с макетно ножче в Добрич. Перничанин пребива и жената, и тъщата. Столичанин полива благоверната с бензин и я плаши, че ще й драсне клечката. Млада жена е пребита в Бургас от мъжа си пред очите на детето им. В Ихтиман насилник трепе любимата с дръжката на метлата.

Междувременно са спипани много насилници, които не спазват заповедта за защита от домашно насилие и продължават да търсят и тормозят жертвите си. Подобни арести стават във Вършец, Велико Търново и Монтана.

Темида също се разправя с насилниците. В последните месеци 20 г. затвор получава Ивайло, който уби приятелката си Валентина край Евксиноград. На 16 г. е осъден мъж, вързал жена си с вериги и с часове я горил с поялник. Със 17 г. решетки се измъква пловдивчанинът, убил жена си за чаша ракия.

Известни се впускат в борбата

Редица известни личности се впускат в борбата срещу домашното насилие. Сред тях са актьорите Наум Шопов, Деян Донков, Филип Аврамов, Александър Сано, Мариан Бачев, Елена Петрова, музикантите Светльо Витков, Калин Вельов. На протестите се забелязват миската Ивайла Бакалова и ергенката Пам Велидис.

"Случаят с Дебора потресе всички. Така не може да продължава повече", категорична е актрисата Яна Маринова, която признава, че самата тя е била жертва на физически посегателства.

Фолкпевицата Таня Боева разкрива, че е била жертва на домашно насилие и трудно е съхранила психиката си. "Преди физическото насилие първо започва емоционалното. Осъзнах, че не трябва да мълча, защото и други хора имат подобни проблеми", смята изпълнителката. Колежката й Вая също признава, че е била тероризирана от гаджето си и призовава да се говори открито за проблема.

Мис България 2020 споделя, че също като Дебора е била наръгана с макетно ножче и е била на косъм едната й ръка да остане неподвижна.

Над 20 жени са убити

Над 20 жени са убити от мъже в България, сочи статистиката преди края на 2023 г. Към 4590 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като 90% от тях са жени и деца. Насилниците са 3576, от тях 3156 са мъже.

Най-много са случаите на насилие в София - 636. След столицата се нарежда Варна с 488, а после Пловдив, където са 375. Най-много мъже са пострадали в Бургас - 54, а жени и деца - в София.

Четете още

Нарязаната Дебора с първа песен в чалгата, показва белезите под секси поличка

Нарязаната Дебора с първа песен в чалгата, показва белезите под секси поличка

Нарязаната Дебора ПРИЗОВА: Нито една повече!

Нарязаната Дебора ПРИЗОВА: Нито една повече!

Реклама
Реклама
Реклама