Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16708816 www.bgdnes.bg

Интериорният дизайнер Кристиян Печовски: Българите не ни вярват!

Истинските артисти се вдъхновяват от случващото се по света - бедността, войната

Кой е той

Кристиян Печовски е интериорен дизайнер, роден в Монтана. В момента практикува в столицата, работи за много знаменитости. Като малък сам се учи да рисува, след което записва интериорен дизайн в Нов български университет. Любимият му стил е френската еклектика, а към минимализма изпитва неприязън.

Реклама

- Имаме ли ние, българите, вкус за обзавеждане, г-н Печовски?

- Има много българи с вкус, но във всяко мнозинство има и другата страна. Хората, които могат да си позволят да се обърнат към дизайнер, ако мислят, че не могат да се справят сами, трябва да го направят. Както казах, сравнително нова професия е у нас, мнозина не знаят достатъчно за нея и не се доверяват толкова лесно, когато става дума за техния дом и техните средства. Разбирам, че е трудно да дадеш цялото нещо в ръцете на някой друг, но ние за това сме тук, за това сме професионалисти!

- Кичът ли преобладава на Коледа?

- Българската коледна украса може да е кич. И може да е еклектична! Ние идваме от едни времена, в които всичко се е случвало много по правилото "направи си сам" и с много подръчни материали. Но за мен това е магията на Коледа!

- Как масово украсяват хората по празниците?

- В момента масова е модерната украса, която е много по изчистена и хората са много по впечатлени от нея. Мислят си, че показват една класа по този начин със супер изчистения интериор и следователно украса. Злато и сребро, червеното е заменено с бяло, една едноцветна палитра, която също може да работи, но много зависи от човека и от дизайнера. Хората са доста привлечени към минимализма в момента. Това е движение и в интериора, и в модата, и в света, в което се лишаваме и изваждаме елементи кич. Винаги има една цикличност в тенденциите - отиваме към еклектика, към максимализъм, след това ни писва, отиваме към минимализъм. Доста често тенденциите са свързани със света и това, което се случва в него... с бедността, с войната, с лишението. Винаги изкуството рефлектира на това. Истинските дизайнери доста се вдъхновяват от това какво се случва по света. Доста е красиво.

- Може ли да измислим нова функция на коледните играчки?

- Според мен коледните играчки трябва да си стоят в килера през останалата част от годината. Определено е нещо, което допринася за празничния дух и няма функция в ежедневния интериор и не би трябвало да има, защото се губи специалността на празника и на украсата...

- Едно нещо, което всеки трябва да има в дома си?

-Те са няколко неща с различна използваемост. Първото нещо, което бих казал, е поне в една от стаите или само в дневната да има лампион или едно приглушено осветително тяло за уютна атмосфера. Да дава светлина, но да не осветява цялото пространство. Ако може да се пренася из стаите още по-добре. Друг лесен съвет как цялото пространство да изглежда интересно са многото книги! Много книги, дори да не ги четеш. Има всякакви примери за това как да декорираш с книги, да ги ползваш за опора за други неща, да направипш рафт от книги, маса... опциите са безкрайни. Също така пердета! Когато може в едно пространство да използваш пердета вместо щори е по-добре! Ако то позволява, защото те имат различна плътност и функция, но пердетата дават по-завършен и шикозен вид. Не са и скъпи! Завесите са много важна част и много могат да променят интериора ти. Пердетата винаги трябва да стигат до пода. Става дума за пропорции на стаята. Най-препоръчително е точно да докосва пода, защото издължава стената.

Реклама

- Как обзавежда българинът?

- Забелязал съм от клиенти, че винаги свързват изчистеното и малкото цветове с това нещо да изглежда скъпо, а то въобще не е така. Всяко лоби на хотел в София, стаи, заведения, барове винаги клонят към по-минималистичната визия, с използването на много мрамор, на много камък и цветова палитра от бяло, бежово сиво, черно, кафяво, което работи, но е начин, по който да достигнеш ефект с по-нисък бюджет и си личи, когато е направено добре и не чак толкова добре. Средностатистически българинът иска да копира тази визия на минимализъм с по-малко средства и аз не бих заложил на това. Един дом може да изглежда скъп, може да изглежда шик и оживен с душа и много спомени, които да не са бели.

-Любима тенденция?

- Любимата ми тенденция, която се случва в България в момента, е българският кич. Смелостта, която някои хора имат да показват повече еклектика и цветност и някак си да иронизират нашата култура. В мои лични интериори винаги обичам да включвам български мотиви по модерен начин. Имаме интересни мотиви, които би видял в дома на баба си, които да включиш в модерен интериор. Все повече хора го правят и се радвам да го видя! Друго, което харесвам, е ползването на изкуство в интериора. Правене на интериор като едно голямо платно. Аз вярвам, че един интериор може да се завърти покрай една картина. Може да вземеш цветовете от една картина и да направиш интериора си около нея. Вдъхновението е навсякъде!

- Има ли как обзавеждането да е бюджетно?

- Има! Живеем във времена, в които е много лесно да се намират втора употреба мебели и освен че е добре за природата, е и бюджетно, уникално и качествено. В днешно време евтините мебели, са с компромис към качеството - към качеството на материала, към качеството на дома, вредните емисии. С времето всичко това се усеща в дома, защото те се съсипват. Докато има мебели, които са вечни! И такива втора употреба може да се намерят в България.

Реклама
Реклама
Реклама