Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16776329 www.bgdnes.bg

БЕЗХАБЕРИЕ! Бум на райски газ по дискотеките

Инфлация няма - бройката остава 10 лева 

Разнасят балоните за продажба надути за по-бързо вдишване, на никого не му пука 

Бум в продажбите на райски газ в дискотеките въпреки забраната!

Нощни заведения в Студентски град, без да се крият, предлагат опасното забавление за младежи, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Балоните с диазотен оксид масово се разнасят вече надути и са оформени като огромни букети. Така след продажба купонджията може веднага да започне вдишването на газа, а не да чака тепърва да бъде надут. Най-често в ролята на продавачи влизат млади момичета с къси роклички, които бързо привличат погледите на клиентите. Никой, никъде и по никакъв начин не следи кой на кого продава опасния газ.

В края на юли 2022 г. парламентът забрани продажбата на диазотен оксид на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна. Промените в закона забраниха още продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

При нормални условия райският газ е безцветен, със сладникава миризма и вкус. Заради неговия анестетичен ефект се прилага от медици като упойка, използва се още и при двигателите с вътрешно горене, тъй като добавен към горивото, увеличава мощността им. Но ако се вдишва от човек, може да доведе до припадък и здравословни проблеми. Най-опасен е при подрастващите, които, за жалост, са точно тези, които обикновено го ползват.

Райският газ е една от стоките, които не са повлияни от инфлацията и няма поскъпване. Един балон продължава да струва 10 лева. Проучването показва, че промоутърките в заведението не са единственият вариант да се сдобиеш с райски газ. Такъв се продава и в магазините за алкохол и цигари. Цената им обикновено е 5 лв.

Най-сериозните оферти са в интернет. Там може да се намери всичко - от капсулите с райски газ до машинки за пълнене на балони. Десетки са сайтовете, които предлагат от тези изкушения, като някои дори пускат намаления. След забраната страниците временно бяха затворени, но "България Днес" установи, че в момента отново работят. Рекламират се, че отговарят на обаждания 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и правят доставка до 30 минути, ако сте в София или Пловдив. И нито една институция не се вълнува от това!

Четете още

СКАНДАЛ! Купуваме райски газ за 30 минути

СКАНДАЛ! Купуваме райски газ за 30 минути

Бившата на Теофиков диша райски газ с ново гадже

Бившата на Теофиков диша райски газ с ново гадже

Реклама
Реклама
Реклама