Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16806440 www.bgdnes.bg

За ЧРД! Георги Чапкънов-Чапа излиза от хосписа

Крепи се, има изключителен дух, казва синът му Тодор, който се грижи за него

Гениалният скулптор Георги Чапкънов ще излезе за рождения си ден - на 24 януари, от хосписа, в който живее от няколко години насам. Знаменитият художник ще остане почти две седмици след това у сина си - режисьорът Тодор Чапкънов.

Реклама

"Ще го вземем при нас за малко, добре му се отразява да е сред внуците си. Въпреки че нямаме възможност да се грижим за него професионално, както го правят в дома, все пак ще го наглеждаме. Иначе татко се крепи, има изключителен дух", казва синът на Чапа Тодор, който единствен от тримата му наследници - Крум и Константин, се грижи за него.

В момента Чапа не рисува, тъй като предпочита да изкарва времето си в разговори с приятели и познати в хосписа. "Постоянно ме навестяват. Гледам, че останалите хора почти ми завиждат, защото не съм останал без наблюдение "отвън". Какво да направя, обичат ме хората. Не ме е страх от смъртта мен, толкова любов срещнах, особено сега, като по-възрастен. Че я чакам тази смърт със спокойствието на един остарял човек", каза пред нас скулпторът на изложбата, която той направи миналата година. Тогава Чапа сподели, че най-много в живота го крепи любовта на неговия син Тодор и внуците му. "Имам и много приятели, не ме оставят сам", сподели Чапа.

"Казал съм на Тоди, сина ми, да е спокоен, като пукна. Да ме кремират, да няма ковчези, венци, да ми разпръснат пепелта над морето и да се свършва", споделя творецът.

С едно напълно сляпо око и друго с катаракта Чапкънов гледа телевизия и чете с лупа, понякога книги, понякога вестници в свободното си време.

Доскоро Чапа получаваше пенсия от едва 312 лева. През 2021 г. му бе присъдена и персонална доживотна за заслуги в размер на 700 лева. Сумата обаче още е крайно недостатъчна, за да покрие разходите за престоя му в хоспис, които се поемали от неговите деца.

"Татко редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре", сподели още Чапкънов.

"Четири пъти вече минавам трапа. Това ме кара да мисля, че Бог ме обича, чувствам се блажен, нищо, че не можах да прокопсам в богатството - искам да успокоя завистниците, че не съм богат", сподели ни Чапа, преди да влезе в хосписа.

Скулпторът е създател на много релефи, портрети и статуи не само в България, но и по цял свят. Негови творби са били излагани в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и много други. Освен това той е съавтор на актуалния герб на България.

Да е жив и здрав!

Четете още

Жена изкарва Чапа от санаториума

Жена изкарва Чапа от санаториума

Скулпторът Георги Чапкънов: Спрях да рисувам, но не унивам

Скулпторът Георги Чапкънов: Спрях да рисувам, но не унивам

Реклама
Реклама
Реклама