Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15706677 www.bgdnes.bg

Жена изкарва Чапа от санаториума

С нея и Фелини са свързани най-хубавите ми спомени, казва разплаканият скулптор

Големият български скулптор Георги Чапкънов - Чапа излиза от санаториума, в който живее повече от година, за да се види с....жена!

Реклама

Новината потвърди синът му - режисьорът Тодор Чапкънов.

"Така е. Баща ми е безмерно щастлив, защото от Италия идва да го види неговата приятелка Фатима. С нея и с моята съпруга ще са почти десет дни, тъй като тъй като аз в този период ще снимам в чужбина", сподели Чапкънов-младши. Той уточни, че Фатима не е интимна приятелка на баща му, а една от най-близките му хора, познавала се е и с покойната му съпруга Снежка.

"Тези срещи "от миналото" толкова топлят баща ми и той е толкова щастлив. Само като говори за Фатима, и му се насълзяват очите. Напоследък той е много емоционален и често се връща в спомените си", каза Тодор.

"Тази жена е много скъпа на сърцето ми, да знаете, с нея са свързани най-хубавите ми преживявания. Ако не беше тя, нямаше да се запозная с Фелини. Фатима беше този мотор, така да се каже", сподели ни скулпторът.

Тунизийката Фатима Маща Каранова е стара познайница на Чапкънов.

"Как се запознахме ли, благодарение на нейния мъж - д-р Каранов. Тя беше млада, красива, слабичка, и сега си е такава. Двамата с нея заминаха за Италия. Фатима беше полиглот. Знае повече от четири езика. Веднъж ми каза: "Абе, Чапе, в Рим срещу нас има много известна галерия - "Виктория". Защо да не направиш изложба в нея?". Оказа се, че се намира на прочутата улица "Маргута" - с ателиетата на художниците, с къщата на Федерико Фелини и Джулиета Мазина. Бях забравил за тая работа, когато Фатима доведе в София собственика на галерията Тоди - да пием по една ракия. Дойде той, видя разни мои работи и каза, че ще ме запознае с Фелини. И така се навих", разказва Чапа.

Тоди го запознал и с чичото на Марчело Масторяни, дори му гостували във вилата, в която живял Микеланджело.

"Много съм разказвал за Фелини. Невероятен човек и много земен. Не можех да повярвам на ушите си, когато чух, че Фелини се е съгласил да ми позира дори за 15 минути. Появи се с белия си шлифер - вървеше срещу мен, аз - срещу него. Като наближи, каза: "Ти си Чапи". Заговорих му на френски - знам го като циганин, но и той точно толкова го знаеше, така че всичко беше идеално. Нямахме нужда от преводачи. Отидохме при глината, а аз викам на жена ми: "Бързо му дай няколко скулптурки", а той започна да ги гали. "Това са мои работи под твое влияние", обясних му аз. Така минаха 15 минути. И му рекох: "Това е, Федерико, 15 минути - край". А той ми отвърна: "Давай, Чапи, ще ти позирам колкото трябва". Беше невероятно", спомня си скулпторът.

Реклама

През 2020 г. лично Чапа заедно с Фатима, която, преди да замине за Италия, работи като журналист в БНР, Антонела Ферари, директор на списание Freetime, и Тереза Пуртификато - известен меценат и собственик на прочутата римска галерия "Итал арте", присъстват на бюст-паметника на Фелини, който и днес се намира в Рим.

"Много съм щастлив, когато старите приятели се сещат за мен. Но да ви кажа, по-добре ми е без телефон. Използвам го вече много рядко - давам го на жените в санаториума или на сина ми. Как живеехме преди без такива телефони, добре, а сега постоянно само в тях гледат и млади, и стари", смее се Чапкънов.

Четете още

Скулпторът Георги Чапкънов: Спрях да рисувам, но не унивам

Скулпторът Георги Чапкънов: Спрях да рисувам, но не унивам

Големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа: Разделих между деца и внуци всичко

Големият скулптор Георги Чапкънов-Чапа: Разделих между деца и внуци всичко

Реклама
Реклама
Реклама