Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16833892 www.bgdnes.bg

Търсят духовници гмуркачи за подводния параклис в Черно море

Тежи 14 тона и е голям 4 метра 

6 г. храмът до остров Света Анастасия чака да го потопят 

Духовници, които са гмуркачи, се търсят за подводния параклис до остров Света Анастасия.

След щест години чакане той най-сетне е спуснат на морското дъно, научи "България Днес". Потопен е през топлите дни на ноември, но едва сега това бе съобщено както от съображения за сигурност, така и заради съгласуване с РИОСВ - Бургас.

Параклисът е висок 2,80 метра, широк е 1,80 метра и е с дължина от 4 метра. Целта на втория подобен подводен храм в акваторията на нашето Черно море след този край Поморие от 2013 г. е да бъде доказателство за силата на общностния дух.

Реклама

"В забележителна проява на сътрудничество и общностен дух, потопеният подводен параклис и статуята на св. Анастасия до едноименния остров ще се превърне в завладяваща атракция благодарение на усилията на различни хора и организации. Докато посетителите изследват морските дълбини и се възхищават на красотата на параклиса, им се напомня за невероятните постижения, които могат да бъдат постигнати, когато хора и организации се обединят от една обща кауза", споделя пред "България Днес" губернаторът на остров Света Анастасия Павлин Димитров.

Идеята за изграждането на подводен параклис и емблематичната фигура на светицата на острова св. Анастасия е на топгмуркачите Росен Желязков и Ина Димитрова, които виждат потенциала в създаване на единствена по рода си подводна атракция, която не само да показва красотата на подводния свят, но и да е символ на духовността. Желязков и Димитрова са българите, които участваха в осъществяването на проекта на Кристо "Плаващите кейове" в италианското езеро Изео.

Водолазен център DIVING BG и талантливият художник и скулптор Борис Русев, живеещ и творящ в италианския град Соренто, организират създаването на скулптурата на св. Анастасия, а организация "Приятели на морето" – Бургас, и група местни занаятчии създават кръста и иконите, които украсяват параклиса и създават изключително атмосфера в подводното светилище.

Двамата гмуркачи - Ина Димитрова, световен рекордьор и един от известните подводни модели в света, заедно с другия рекордьор Росен Желязков, подобрил собствения си успех през 2008 г., достигайки до 147 метра под вода, откриват в близост до острова широко подводно поле само от пясък и миди, идеално за създаване на парк за гмуркачи.

В бъдещия парк се обмисля да бъдат потопени стари военни машини, излезли от употреба, и самолет. Подготвя се и проект за създаване на своеобразен подводен риф - конструкция от метал и мрежа, която да стане "мидарник".

Много ползи от подводния парк край Света Анастасия очаква и община Бургас. Той ще разшири туристическия сезон, тъй като гмурканията могат да се правят през септември и октомври, а привличането на посетители от цял свят ще развие местната икономика и ще затвърди имиджа на Бургас като интересна туристическа дестинация.

Реклама

Освен това подводната атракция ще се отрази благоприятно на биоразнообразието, смятат инициаторите.

"Имаме примери от подобни подводни атракции у нас. Около потопени кораби например се появяват нови риби от Средиземноморието и биоразнообразието се обогатява. Убедени сме, че подводният парк ще изиграе благоприятна роля в това отношение", категорични са те.

Атракцията се предвижда да се превърне и в тренировъчна база за студентите по "Подводна археология" - най-новата специалност, която ще открие Националната художествена академия в Бургас.

Предстоящото лято ще бъде особено активно за острова, тъй като вече 10 сватби са резервирани в старинния храм на острова. Но замисълът е под водата да е място за молитва и смирение в тишината на дълбините.

Реклама
Реклама
Реклама