Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16852778 www.bgdnes.bg

Погват фелдшера на ареста за смъртта на Личкана

  • Началникът на кауша прехвърля вината на лекаря
  • Медикът неглижира медицинските препоръки, чете ги след смъртта на висаджията и се пенсионира тихомълком

Мистерия обгръща делото за смъртта на Ангел Личканов-Личкана! Началникът на ареста в Пловдив, където висаджията умря, прехвърля вината на фелдшера, твърди, че го е заблудил. Това каза за "България Днес" адвокат Стоян Донков, който се бори за справедливост пред Темида от името на дъщерята на Личкана. Заседанието се проведе преди дни в Административния съд в Пловдив.

Реклама

"Разпитахме служителите на ареста и началника на ареста. Опитахме се да разберем защо никой не е обърнал внимание на медицинските документи, които казват, че Личканов трябва да бъде настанен незабавно в болница. Стана известно защо, но това предстои да се доизяснява.

Началникът на ареста каза, че медицинските документи от конвоя, когато са върнали Личканов от болницата в килията, са предадени на фелдшера Койчо Шишков. По думите на началника на ареста именно фелдшерът не е обърнал внимание на документите и какво пише в тях и го е заблудил. Изписано му е лечение с лекарства от фелдшера. Чак след смъртта на Личканов решават да погледнат документите от болница и разбират, че е трябвало да бъде спешно настанен. С две думи казано, прехвърлиха топката на фелдшера. А преди ден разбрахме, че лекарят на ареста се е пенсионирал. Към момента вината за смъртта на Ангел Личканов изглежда изцяло на плещите на фелдшера." Това казва адвокат Донков, който смята, че започва прехвърлянето на вината, както е очаквал от самото начало.

"На следващото заседание ще разпитаме медицинското лице и ще видим какво има да каже той. Дали шефът на кауша казва истината, или само прехвърля топката. Или пък фелдшерът ще каже, че е предупредил овреме началника, а той не е взел нужните мерки, защото само той има правото да изкара арестант за лечение, ще разберем скоро." Адвокат Донков смята, че делото няма да е никак лесно, и споделя, че никой няма да се изправи в съда и да каже "аз съм виновен". Според юриста никой почти никога не поема отговорност.

Припомняме, че Личкана бе задържан заради побой на жена на светофар в Града под тепетата. В ареста получава инфаркт и го водят в болницата. Лекарите препоръчват да остане в реанимацията, но органите на реда не се съобразяват с това. Същия ден, 20 юли, Ангел Личканов издъхва в ареста от масивен инфаркт, причинен от запушен кръвоносен съд, заради нечия немарливост. Кой е виновникът, ще бъде доста трудно за доказване.

Над 1 час от следствения арест мотаят адвоката, та дори и прокурор Байрякова, която е наблюдавала делото за побоя срещу Личкана. Според юриста са се чудили какво да правят. Как да го нагодят, че да не носят отговорност.

"В ареста има камери, но като нищо сега ще се окаже, че ги няма записите. Така няма да разберем кой и кога е контактувал с него и въобще какво се е случвало", изразява своите притеснения адвокатът на близките.

Реклама

Към момента има една готова съдебномедицинска експертиза и тя доказва, че Личканов е починал от масивен инфаркт. Това се подозираше и преди да излезе експертизата, но имаше и спекулации, че някой му е помогнал, тоест е бил отровен, но това бе оборено.

"В момента се очаква друга експертиза, която да покаже дали при навременно настаняване в болница Личканов е можел да оцелее, или не. Това също е много важно, защото някой път заболяванията са без изход, но това предстои да го разберем", споделя адвокат Донков.

Защитникът вече е погнал институциите, които смята, че са отговорни за смъртта на Личкана. На този етап са заведени 4 дела в Административен съд - Пловдив, срещу прокуратурата и срещу ГДИН за присъждане на обезщетение на близките на Личканов. Близките искат по 200 бона на човек. Очаква се всичките дела да се проточат дълго.

 Мутрите си казаха последно сбогом

През август миналата година старите мутри, представители на различни групировки от миналия век, и техните наследници се стекоха на Рогошките гробища в Пловдив, за да изпратят Личкана в последния му път.

Личкана е с богата криминална биография и е излежал две присъди. През 90-те години името му се свързва и с групировката ВИС-2, около която гравитира. Движи се с многобройна охрана. Често се замесва в скандали и побои в нощните клубове под тепетата. Личкана излежава 8-годишна присъда за рекет на асеновградския бизнесмен Васил Пиронков. После лежи и малко над 2 години в затвора за побой над брат и сестра. През 2015 г. прегазва дете, но е оправдан. През 2020 г. е спипан да тича с чувал трева за 50 бона на българско-турската граница.

 Четири варианта за спасение!

Надзирателите са имали цели 4 опции да спасят Личкана, но не са предприели нито един ход, за да го направят. Например, ако някой арестант има нужда от лечение, а то не може да му бъде осигурено в дадения арест, прокурорът е длъжен да се разпореди да бъде откаран в болница. В случай че няма връзка с прокурора, има и други опции. В такъв случай началникът на ареста трябва да докладва на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и той да разпореди настаняването на дадения арестант в болница. Има и трети вариант, описан в закона, който дава правомощия на началника на ареста лично да разпореди настаняване в болница, и то само устно. Това е при спешни случаи, какъвто е с Личканов. В крайна сметка има и четвърта възможност - могат да извикат Бърза помощ. Нито един от четирите варианта не е реализиран, въпреки че са били писмено информирани и арестът, и прокуратурата за състоянието на Личкана.

Четете още

Доказва го експертиза! Личкана не е отровен!

Доказва го експертиза! Личкана не е отровен!

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Дъщерята на Личкана: Прокуратурата е виновна за смъртта на баща ми!

Реклама
Реклама
Реклама