Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16872505 www.bgdnes.bg

Близки и съседи на починалата най-възрастната родилка: Гледаше детето в самота и изолация

Психоложката не се срещала с хора, отглеждала малката Мери предимно вкъщи 

В самота и изолация най-възрастната родилка у нас отглеждала дъщеричката си Мери. Това разказват близки и съседи на покойната Красимира Димитрова.

Пенсионираната психоложка издъхна през месец май м.г. на 75-годишна възраст, като предизвика сериозен обществен дебат в страната, ставайки майка на рекордната за България възраст от 62 години.

Реклама

Още през 2015 и 2018 година в поредица от материали "България Днес" описва начина на живот на Димитрова. Най-възрастната родилка предпочиташе да стои вкъщи с детето си, не комуникираше с много хора, избягваше да го извежда на детски площадки и момиченцето показваше в училище признаци на изолация. След кончината на Красимира хора, които я познават приживе, потвърждават за решението й да отглежда Мери далеч от хорските очи.

"Д-р Димитрова имаше странен живот, в едно много затворено семейство. Не се омъжи, не създаде семейство или приятелски кръг. Едва когато родителите й починаха, тя се реши на тази стъпка като вик срещу самотата, на която беше обречена цял живот. За жалост тя отглеждаше момиченцето си в същата самота и изолация. Не знам дали само физическото здравословно състояние на бъдещите майки е предпоставка за извършване на ин витро. Психическото състояние, както и цялостна картина на душевното равновесие би трябвало да са важни фактори при вземане на решение за извършване на такава процедура. Бог да закриля детето", пише в социалните мрежи жена, която е запозната отблизо с живота на майка и дъщеря.

"В основата е майка й, бабата на момиченцето, тя се считаше за част от бившия елит и не позволяваше на Красимира да има свой детски живот. Живееха до родния ми дом на втория етаж на сградата, в която се намираха канцелариите на тогавашните "Вторични суровини", след това си построиха апартамент на бул "Георги Димитров", тя си купи вила в Габровския Балкан. За майката се говореше, че има някакво психическо увреждане и го предаде на дъщеря си, стигаше се до моменти, когато Красимира отиваше на професионални командировки и водеше баща си със себе си, спяха в една стая, това добре се знае в лекарската общност на града", гласи друг коментар на жена, която посочва, че е познавала Красимира.

Преди години Димитрова не бързаше да пуска момиченцето в първи клас, като реши да изчака една година. Хора от обкръжението на най-възрастната наша родилка тогава разказаха, че момиченцето боледува много по-малко, но майка му продължава да е притеснена и затова няма да бърза да го пуска на училище. Бившата психоложка не била много общителна със съседите си, но когато ставало въпрос за дъщеря й, ставала малко по-комуникативна и ги молела да водят и прибират детето от училище, тъй като имала болки в краката.

Чрез прилагане на метода ин витро Красимира роди две близначета на 5 май 2010 г. По-малкото бебенце - Жаклин, се появи на бял свят с тегло едва 500 грама и почина на 13 юни същата година. Другото момиченце - Мери, оцеля и вече е голяма. В момента 13-годишното дете е настанено в приемно семейство и се чувства добре, като е под постоянно наблюдение от социалните институции в града. Мери продължава да ходи на училище.

Четете още

Детето на починалата най-възрастна родилка е добре в приемното семейство

Детето на починалата най-възрастна родилка е добре в приемното семейство

Почина най-възрастната родилка у нас д-р Красимира Димитрова! 13-годишната й дъщеря остана сираче

Почина най-възрастната родилка у нас д-р Красимира Димитрова! 13-годишната й дъщеря остана сираче

Реклама
Реклама
Реклама