Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17005524 www.bgdnes.bg

ЗОВ ЗА ПОМОЩ! Спасяват фолклорна гордост от множествена склероза

  • Трансплантация на стволови клетки може да спаси Цвети Грамова 
  • Първата сума вече е събрана, продават пъзел рекордьор в нейна подкрепа 

Фолклорна гордост е застигната от коварната болест множествена склероза. Шансът и надеждата за спасение на Цвети Грамова - основател и главен художествен ръководител на школа за фолклор, музика, песни, народни хора и танци "Средногорци" в Пирдоп, е трансплантация на стволови клетки в Москва.

Реклама

"Ако е речено – "жената оркестър", както я наричат повечето хора, ще може отново да свири на всичките ни български народни музикални инструменти и ще продължава да учи децата ни на кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан... някога... може би през есента или чак през другата година. Вярваме!", споделят от школата на Цвети.

След мащабна кампания в кратки срокове и десетки благотворителни инициативи необходимата сума от 105 000 лв. за постъпване и първа интервенция в болницата в руската столица на 15 април е събрана.

"Цяла България се надигна, хора, за нашето цвете. Чудо, истинско чудо! Хванахме се за ръце, независимо от различията си, вярванията, дрязгите в миналото. Най-хубавото нещо, което се е случвало на фолклора ни (и не само) от дълги години насам", споделят от "Средногорци".

Но това е само началото. Тепърва предстоят още множество разходи и задължителна рехабилитация. Затова и благотворителните кампании продължават с пълна сила.

Една от тях е на Йордан Кръстев, който точно преди една година успя да нареди огромен пъзел на света от 12 000 части. "България Днес" разказа тогава историята на Йордан, на когото му костват 7 месеца усилена работа по нареждането. Тогава бившият юноша и вратар на всички юношески гарнитури на отбора на народа "Левски" обяви, че го прави благотворително, а сега идва време да се раздели с пъзела на благотворителен търг с начална цена от 350 лв.

"Правя го, защото един човек като мен и теб има нужда от помощ за болест, която не е лека настинка и не се лекува с обикновено хапче. Цвети, бъди силна, ще се справиш!", споделя Кръстев.

Който желае, може да дари средства по дарителската банкова сметка на момичето:

IBAN: BG78 UNCR 7000 1525 6011 83

BIC: UNCRBGSF

БАНКА: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

ТИТУЛЯР: Цветина Петрова Грамова

Четете още

Болестите на кръвта имат лек

Болестите на кръвта имат лек

Йордан нареди пъзел гигант от 12 000 части

Йордан нареди пъзел гигант от 12 000 части

Реклама
Реклама
Реклама