Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17026498 www.bgdnes.bg

Ръководителят на НАСА идва в България по покана на правителството

Администраторът на НАСА Бил Нелсън ще дойде на посещение в България през октомври. Това е потвърдил самият той пред финансовия министър Асен Василев по време на посещението на Василев в главната квартира на Националната аеронавска и космическа администрация на САЩ (НАСА).

На срещата Василев и Нелсън са обсъдили възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА, посочват от Министерство на финансите.

Реклама

"България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни", посочи финансовият министър.

Той припомни, че през ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението "Артемида". Тази програма на НАСА, в която участват 34 правителства, работи за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Бил Нелсън сподели, че очаква с нетърпение да посети София наесен. Той подари на финансовия министър Асен Василев изображение на известното селфи, което космическият апарат "Орион" си е направил през 2022 г. "Орион" също е част от програмата "Артемида".

Бил Нелсън ръководи НАСА от месец май 2021 г. В дългогодишната си кариера като конгресмен и сенатор той е автор на серия закони, свързани с науката и космоса. Считан е за един от лидерите на националната космическа програма на САЩ, застъпник на борбата с изменението на климата и поддръжник на програми за обучение в областта на високите технологии. През 1986 г. той тренира и лети с екипажа на космическия кораб "Колумбия". За шест дни обикаля Земята 98 пъти, като изпълнява 12 медицински експеримента, включително първият американски стрес-тест в Космоса на пътека за тичане.

Четете още

НАСА обяви: Най-чистият въздух на планетата е в Батак!

НАСА обяви: Най-чистият въздух на планетата е в Батак!

НАСА следи астероид, който може да удари Земята през 2046 г.

НАСА следи астероид, който може да удари Земята през 2046 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама