Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17188558 www.bgdnes.bg

Дядо с паркинсон създава мебели

*Напук на болестта и лекарите 

*76-годишният Марин получава кризи два пъти на ден, но не се предава 

76-годишен пенсионер с паркинсон създава уникални мебели! Макар ръцете му да треперят, волята на Марин е непоклатима и пенсионерът не се отказва от препитанието си. Маринов от великотърновското село Балван прекарва по 6-7 часа на ден в работилницата си, за да изработва какви ли не неща от дърво. Напук на коварното неврологично заболяване и на лекарите, които преди 12 години му казват, че повече няма да може да практикува професията си, Марин не спира да се надпреварва с тежките симптоми.

"Кризата е страшна работа. Когато ме пусне, съм като нормален - мога да се движа, мога всичко да правя, с машините работя. По 6-7 часа на ден отделям, повечето време минава в мислене. В момента майсторя една къща, в която трябва да се побере генератор за ток", споделя пред "България Днес" Маринов.

Реклама

Пенсионерът е в напреднал стадий на паркинсоновата болест и получава кризи по два пъти на ден. Държат го с часове и често не може дори да легне на леглото си сам.

Наричат паркинсона "бавната смърт на мозъка" заради смъртта на нервни клетки в него. Те се намират в онази негова част, която отговаря за контрола над голяма част от движенията на човешкото тяло. Лечение засега няма. Марин не приема това. Когато е диагностициран, обикаля всички болници в София, а накрая стига дори до Франция.

"Там лекарите ми казаха, че в България ни лекуват с лекарства, във Франция - с гимнастика. Така започнах сутрин и вечер да правя упражнения. Определено има ефект от тях", допълва борбеният дядо.

76-годишният мъж не може да си представи живота, без да майстори мебели. Търсят го предимно за направа на врати, прозорци, маси, кресла, кухненски шкафове и др. През ръцете на Марин са минали какви ли не неща. Мъжът е и първият в областта, който преди години отваря частен цех. Имал е работници и участва в изработването на инвентара на Великотърновския университет, галерии, банки, киносалони и какво ли още не.

"Ако тримата с жена ми и дъщеря ми не сме ръка за ръка, аз нямаше да мога да просъществувам. В този живот трябва да имаш заслуги към семейството си, без него - отписан си", категоричен е Марин.

Браво!

Реклама
Реклама
Реклама