Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17257271 www.bgdnes.bg

Мариана Кацарова, докладчик в ООН за човешките права в Русия: Работя за независимо разследване и аутопсия на тялото на Навални

Отец Войтенко, който искаше да опее опозиионер №1, бе арестуван и получи инсулт в затвора

Коя е тя

Мариана Кацарова е родена в София. Завършва журналистика в Софийския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк. Работила е за "Амнести интернешънъл" в Лондон, за Адвокатския комитет по правата на човека в Ню Йорк, за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Варшава, за Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Била е съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. По време на войната в Източна Украйна две години прекарва в Донецк, където води наблюдателната мисия на ООН по правата на човека.

Реклама

Основаната през 2001 г. от Мариана Кацарова организация - Фондация "Общество за справедливост", организира всяка година в България кампания срещу насилието над жени и момичета.

- Мариана, ти си официалният отговарящ за разследването за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални като служител на ООН, наблюдаващ ситуацията с човешките права в Русия. Вдовицата на Навални - Юлия, неговите най-близки съратници, българският разследващ журналист Христо Грозев обявиха, че скоро ще назоват имената на конкретните извършители на убийството на критик №1 на Путиновия режим. Ще вземеш ли под внимание тези резултати в своя доклад?

- Аз всъщност се обърнах към руските власти с настояване да има независимо разследване за смъртта на Алексей Навални, което да не бъде част от правителственото в Русия. Там казват, че разследват, но нe се знае какво точно се прави. За да има обаче независимо разследване от страна на семейството, трябва да се направи независима аутопсия и ролята на семейството е те да представят такъв специалист.

- Или да им бъде разрешено такъв специалист да извърши медицинската експертиза?

- Да, точно така. Ако той е преднамерено убит, задаваме си въпроса защо властите не даваха тялото му, защо го криеха. Аз като специален докладчик в ООН наблюдавам всички нарушения на правата на човека в Русия, включително и това, което е много зловещо и гръмко, защото Навални беше най-яркият критик на правителството в Русия и затова и пострада. Разбира се, всички мислехме, включително и аз самата, че всичко води натам. Всичко, което правиха с него в затвора, всички тези условия на изтезания, в които го държаха в колонията, а също и това, че го слагаха, мисля 27 пъти, в наказателни килии, и то за дълги периоди от време. Условията в тях са на мъчения. Това, че арестуваха и държат в затвора трима от адвокатите на Навални, обвинени за екстремизъм, това, че самият Навални изчезна и беше изпратен в тази колония близо до Полярния кръг... Моята роля е да бъда на пулса на всичко, ставащо около Навални и дугите политически затворници в Русия. При всеки един повод трябва да напомням какво е международното право, каква е правозащитната практика и какво се прави или не се прави.

- А с кого контактуваш най-активно - с правителствените кръгове в Русия, с руската опозиция - вътре и извън страната?

Реклама

- Контактувам с руските правозащитници преди всичко. С тези, които са в страната, и с тези, които са извън, с опозиционните журналисти. И разбира се, с адвокатите на Навални, с неговата организация... Не знам обаче как ще изглежда едно независимо разследване от разстояние. Помним, че когато Навални бе отровен, ФБК сами проведоха такова разследване. Както виждаме обаче, руското правителство не иска и да чуе призивите ни. В Русия се арестуват хора само защото полагат цветя пред импровизирани мемориали, пред негови портрети, с което искат да изкажат своята мъка, своите съболезнования. Повече от 500 човека са арестувани в 50 града на Русия, и то брутално арестувани. Арестуваха дори и един руски свещеник - Григорий Михнов-Войтенко, за това, че е искал да опее тялото на Навални, да направи църковна панихида.

- Този духовник получи инсулт зад решетките. От друга страна, Навални е споделял, че е вярващ човек.

- Това трябваше да бъде молитва за Навални в тези първи дни след оповестяването на смъртта му. Последното, което знам за отец Войтенко, е, че е в реанимация. Надписите, графитите с образа на Навални се изтриват, цветята пред т.нар. стихийни мемориали се изхвърлят от полицията... Още на 16 февруари, когато бе съобщено за смъртта на Навални, аз се обърнах към правителството на Русия заедно с група специални докладчици на ООН с две искания. Едното е за независимо разследване, независима аутопсия на тялото, и то незабавна, и второто е - незабавно да бъдат освободени всички политически затворници в Русия.

- Твърди се, че сега най-известните от тях са в голяма опасност - например един от районните кметове на Москва Алексей Горинов, опозиционният журналист Владимир Кара-Мурза, московският активист Иля Яшин, които са в затвора с дълги присъди.

- За Владимир Кара-Мурза се твърди, че може да е следващият. Той е осъден на 25 години. Срещу него имаше два опита да бъде отровен. Като последствия от тях той е получил едно заболяване полиневропатия - когато не можеш да движиш ръцете или краката си. Според руското законодателство хора с такава диагноза не бива изобщо да бъдат задържани, да лежат в затвор. Но подобно на Навални, Кара-Мурза е подлаган на дълги периоди изолация в тези наказателни килии, не му се дава медицинска помощ. През декември миналата година изчезнаха двама Алексеевци от различни затвори - единият беше Навални, а вторият е бившият кмет Алексей Горинов. На едно обсъждане на конкурс за детски рисунки за 1 юни той казал: "Ама как така, неморално е да правим конкурс за детски рисунки в Москва, когато украински деца умират заради нас, заради това, че Русия нападна Украйна". В резултат той получи 7 години затвор. А Горинов страда от туберкулоза.

Междувременно прочетох в медиите, че руският президент е издал указ за повишаването в чин на един от началниците на Федералната служба за изпълнение на наказанията, Валерий Бояринов. Той е отговарял точно за делото на Навални. И това е много обезпокоително, че точно в този момент на скръб, в което се очаква истината за смъртта на Навални, на повишение отиват хора, които са част от тази система на мъчения.

- Би ли отишла с официална мисия на наблюдател на човешките права към ООН и на случая "Навални" на място, в путинска Русия?

- Разбира се, че бих отишла! Аз се обръщам периодично към руското правителство да бъда допусната в Русия, за да се срещна не само с тях, но и с гражданското общество, с институциите. Няма отговор. Но руското правителство не ме допуска в страната и игнорира моята дейност.

- Това означава, че нито представители на Червения кръст, нито от "Лекари без граница" ще бъдат допуснати в Русия за независима експертиза на тялото на Навални?

- В момента ние можем само да настояваме те да изпълнят това, което е необходимо в качеството им на правителство, защото, ако няма какво да бъде скрито, защо тогава не се даваше тялото? Защо самите те не призоват независими експерти да извършат експертизата? И то тя трябва да се направи бързо, за да не се загубят медицински доказателства за едно или друго.

Аз и всички останали наблюдаваме какво се случва в тази ситуация с изключителна загриженост.

Реклама
Реклама
Реклама