Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17267430 www.bgdnes.bg

Жена от Узбекистан, която живее от 22 г. в България: Не ни депортирайте! Чака ни затвор!

Със сина ми сме българи, казва жената от Узбекистан, която живее след 22 г. у нас 

"Не ни депортирайте обратно в Узбекистан със сина ни след 22 години живот в България. Ние сме българи, а ако ни върнат обратно, ни очаква затвор, защото навремето избягахме от СССР."

Реклама

Това споделя пред "България Днес" 47-годишната Марина Кулагина. Заедно със сина си жената е изправена пред угрозата да бъдат депортирани в родината си след 22 години живот у нас.

Марина и Данил Кулагини са майка и син от Узбекистан, които заедно със Стефан (Мехран) Давари от Иран (за когото "България Днес" писа - б.а.) са задържани в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци с цел депортация. Пристигат в страната ни през 2002-а, когато Данил е бил на 4 години. Марина се омъжва за българин, от когото има дъщеря с българско гражданство, половин сестра на Данил, която в момента е на 16 години.

Поради сложна семейна ситуация, липса на съдействие и безразличие на институциите Марина така и не успява години наред да уреди законно престоя си в България като член на семейство на български гражданин и живее като заложник. Още по-тежка е вината й от това, че не успява да помогне на сина си да вземе документ при навършване на пълнолетие.

Данил говори като майчин българския език, преминал е през цялата наша образователна система до 12 клас, но не успява да вземе матура поради липса на лична карта и не успява да продължи да учи. Чувства се българин като самосъзнание, тук е целият негов живот, приятели, социална среда, спомени, мечти за бъдещето.

Изведнъж на 13 ноември 2023 г. Марина и Данил са задържани и пратени в лагера за бежанци в Бусманци. Административният съд отменя заповедта за задържане.

Въпреки освобождаването на двамата действията по депортацията им не престават. На 14 февруари т.г. Данил е извикан в Областната дирекция на МВР - София, където подписва документи за издаване на пътен документ от узбекистанското посолство в Турция с цел връщането му в Узбекистан.

"Недопустимо е в националната ни миграционна политика и законодателство да няма режим, по който напълно интегриран млад човек, с изцяло българско самосъзнание, от който обществото ни има нужда, да не може да бъде легализиран, с право на престой, с легален достъп до пазара на труда, с възможност да учи и да се развива", коментира адв. Диана Радославова от Център за правна помощ "Глас в България", която се бори за съдбата на семейството на Узбекистан.

Реклама
Реклама
Реклама