Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17274754 www.bgdnes.bg

Славчо Пеев обмислял да се върне на сцената

*Стотици на поклонение в Сатирата

*Лили и Стоичков се сбогуваха със славния актьор

Да се върне на сцената е обмислял Славчо Пеев само няколко дни преди да почине. Това разкри пред "България Днес" драматургът на Сатиричния театър Богдана Костуркова. Там вчера бе поклонението пред знаменития актьор.

"Какво нещо е животът! Четири дни преди Славчо да си отиде, си говорихме по телефона и той имаше идеи да участва в спектакли. Казваше, че е по-добре, дори искаше да оставя бастуна. И... ни изненада", казва Костуркова.

Реклама

Последното участие на Пеев бе в моноспектакъл в "Хепи Сатира" и бе съпроводено от бурни аплодисменти.

"Поклон пред теб и таланти ти, Славчо!"

Така голямата грандама на българската естрада Лили Иванова се прости с актьора Светослав Пеев вчера в Сатиричния театър. Примата изпрати бели рози с черна панделка на поклонението, което бе пред сцената на "смешната трупа".

Още в самото начало прощални думи за таланта и харизмата на покойния си колега изрече директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "За мен Славето беше приятел. Той е от изключителното поколение, което изгради не само Сатиричния театър, но изгради киното, телевизията, създаде съвсем друг тласък през годините на всички тези художествени идеи, които ние днес продължаваме. Наше задължение е да градим тези мостове и съвсем скоро ще сме готови със стол на името на Славчо Пеев, за да могат младите хора да се запознават с него и творчеството му. Такива столове има вече на основателите на Сатиричния театър, пред които всеки ден скланяме глава. Той беше великолепен човек и невероятна личност, поклон пред него", каза Сърменов.

Малко след това дойде и огромен букет от името на носителя на "Златна топка" и "Златна обувка" Христо Стоичков. "Сбогом, бате Славе, за мен бе чест", пишеше на панделката, обхващаща белите цветя. Букети изпратиха и от ФК "Локомотив", където приживе Славчо Пеев работеше.

Реклама

"Толкова го обичах! Последният от голямото семейство на сатириците. Вълнувам се и нищо не мога да кажа повече. Обичах го като дъщеря, той мен също", каза през сълзи Александра Сърчаджиева. Думите й потвърди и Стефания Кочева, която допълни, че когато се е чувствала най-зле, Пеев й подавал ръка и с усмивка заедно минавали трудни текстове. "Даваше ми сила, кураж!", каза Кочева. "Той бе последният мохикан от най-големите", каза от своя страна и актьорът Теодор Елмазов.

"Голям театрал, изключителен човек - смирен, цялостен, знаеше какво прави, какво иска и как да си отстоява нещата. Той беше от истинските мъже на България." Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев, който изпрати венец в памет на актьора.

Синът на Георги Калоянчев – Ивайло, се разплака като дете над затворения ковчег и успя да промълви: "За мен той беше като втори баща. Заедно работихме, постоянно се виждахме и извън театъра. За всеки имаше по една добра дума, една усмивка, все помагаше. Седеше ми зад гърба и аз се опитвах да му помагам", сподели, бършейки сълзите си, Ивайло.

"Няма да плача пък аз! Толкова роли имахме заедно, така се шегувахме. Той имаше и едно забавно чувство за хумор, което само ние, актьорите от по-старото поколение, разбирахме. Сега ще му се усмихна, ще сваля кепето и ще кажа: "Поклон, г-н премиер! Айде към оня свят с усмивка!", каза актьорът Стефан Мавродиев.

"Каквото и да кажа, ще е малко за големия човек Славчо Пеев", каза Петър Вучков, който също е работил с актьора. С бели цветя дойде и актрисата Анета Сотирова, както и Силвия Лулчева, Катето Евро и много други.

Глава сведоха пред големия талант на Славчо Пеев и всички от трупата на Сатиричния театър.

Венци и цветя изпратиха от почти всички институции у нас.

Близките на Славчо Пеев ще направят постъпки той да бъде погребан в Алея на творците на Централните софийски гробища.

Четете още

Лили Иванова и Христо Стоичков изпратиха Славчо Пеев с цветя (снимки)

Лили Иванова и Христо Стоичков изпратиха Славчо Пеев с цветя (снимки)

ПОЧИНА Славчо Пеев, обичаният актьор издъхна на 84 години

ПОЧИНА Славчо Пеев, обичаният актьор издъхна на 84 години

ПОКЛОН! Животът на Славчо Пеев бе като спектакъл, оставящ те без дъх

ПОКЛОН! Животът на Славчо Пеев бе като спектакъл, оставящ те без дъх

Стоичков се преклони пред Славчо Пеев и отсече: За мен беше чест!

Стоичков се преклони пред Славчо Пеев и отсече: За мен беше чест!

Реклама
Реклама
Реклама