Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17275026 www.bgdnes.bg

4 см е най-малката гайда

Достойно за Гинес! 

Трифон е царят на миниатюрите, гони над 300 модела 

4 сантиметра! Такъв е размерът на най-малката гайда. Изработва я майсторът Трифон Петков и с нея съвсем спокойно може да кандидатства за рекордите на "Гинес". Софиянецът изработва всякакви музикални инструменти, които се побират в човешка длан. Има китари, тамбури, тъпани, виолончела и каквото човек се сети.

"Малката серия гонят 5-6 см като размер. Много са сладки. Гайдата например е около 4 см. Кавалът също е много интересен. Него го правя от по-дебело шишче, иначе няма как да го имитирам", споделя пред "България Днес" 51-годишният творец.

Реклама

Дарбата на Трифон се заражда още когато е дете. Майка му изработва пликове, а той обича да наблюдава процеса. Един ден хваща материалите и изработва пликче сантиметър на два. Известно време е в сферата на търговията, след това на строителството, но успява да се завърне към страстта си и сега се е отдал изцяло на миниатюрите, като вече гони над 300 бройки.

Някои неща прави на 3Д принтер, други сглобява ръчно.

"Използвам нещо като пластмасова тел, интересното при която е, че се прави от царевица. Някой път, когато загрее принтерът, започва да мирише на карамел. И е напълно разградима в природата, т.е. всичко, което правя, е екологично", разкрива Петков.

Трифон обича да набляга на битовия стил и когато става въпрос за моделиране на детайлите, разчита единствено на двете си ръце. Пресъздавал е не една или две сцени от живота на предците ни - как правят питка, как варят ракия, как са седнали на маса. Едно от най-впечатляващите и реалистични неща са детайлите по трапезите, като с месата много му върви. Кебапчета, кюфтета и ребърца изглеждат като истински.

Трифон има и серия от миналия век. Измайсторил е магнетофон, грамофон, мелничка за пипер, телефон с шайба.

"На хората им навяват спомени и много се радват. Това топли и моята душа", категоричен е Трифон и допълва, че бурканчетата с кисело мляко и лютеница, поставени едно до друго, приличат на мартеница, което чудесно кореспондира с днешния ден.

Четете още

Гайдарчето победител в "България търси талант" става кларнетист

Гайдарчето победител в "България търси талант" става кларнетист

Ивета е най-добрата млада гайдарка у нас

Ивета е най-добрата млада гайдарка у нас

Реклама
Реклама
Реклама