Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17337308 www.bgdnes.bg

Виктор Стоянов от фондация "Македония": Пендаровски, в България няма "македонско малцинство"!

Всички сме български граждани с равни права и задължения, независимо от какъв произход и етнос сме 

"Tвърденията на президента на РСМ Пендаровски, че в България имало македонско малцинство, противоречат на Конституцията на Република България, тъй като в страната ни не съществуват малцинства, а всички сме български граждани с равни права и задължения, независимо от какъв произход и етнос сме. Политическите боричкания в Северна Македония винаги са свързани с антибългарски изказвания, но президентът на РСМ вече използва и изказвания против нашата държавност, риторика, която е против Република България."

Реклама

Така председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов отвърна на изказванията на северномакедонския държавен глава Стево Пендаровски, в които се напада страната ни за сетен път. Наложи се нашето външно министерство спешно да привика посланика на РСМ в София и да призове политиците в западната съседка да не разпространяват клевети за България за предизборни цели.

Въпреки това Пендаровски не се съобрази с това и заяви, че Страсбург потвърждавал наличието на македонско малцинство в България.

"Предизборното политическо говорене на Пендаровски надмина границите на обичайното некоректно поведение на македонските политици спрямо България преди избори в Северна Македония. Недопустимо е за президент на независима държава да използва такъв език спрямо съседна независима държава, пък бил той и в предизборна кампания. Пендаровски забрави, че е действащ президент, позволявайки си да клевети България", посочи Стоянов, визирайки твърдението на президента на РСМ, че някаква македонска народност в България била подложена на 80-годишен геноцид.

"Изключително важно е българското правителство да му напомни тези изказвания, когато Скопие иска нещо от страната ни или когато техен официален представител е на посещение в България", категоричен е Стоянов.

По думите на лидера на фондация "Македония" съществуват дипломатически инструменти, с които България може да принуди политиците в Скопие да спрат с тези изказвания, част от които свързани с европейските институции и зависимостта на РС Македония от предприсъединителните фондове и процеси за ЕС.

"Смятам, че е време българската държава да започне да действа в тази посока, тогава и риториката на Скопие ще се промени към добро", каза още Виктор Стоянов.

Четете още

ПОЗОР! 2000 лв. глоба за бияча на българина Бекир в Македония

ПОЗОР! 2000 лв. глоба за бияча на българина Бекир в Македония

Премиерът и кабинетът на Северна Македония подадоха оставка

Премиерът и кабинетът на Северна Македония подадоха оставка

Задава се българска партия в Северна Македония

Задава се българска партия в Северна Македония

Битият българин в Струга Бекир Кадриески: Събрахме 300 подписа за БГ партия в РСМ и ме пребиха

Битият българин в Струга Бекир Кадриески: Събрахме 300 подписа за БГ партия в РСМ и ме пребиха

Реклама
Реклама
Реклама