Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17375104 www.bgdnes.bg

Експертът по недвижими имоти Маргрет Сукияс: 30% от имотите се купуват с цел инвестиция

Най-търсени са 2-стайни и 3-стайни апартаменти с наем между 400 и 700 евро 

КОЯ Е ТЯ

Маргрет Сукияс е строителен предприемач и член на борда на директорите на голяма строително-инвестиционна компания. Родом е от Бургас, където завършва търговска гимназия, след което заминава да учи в Ковънтри Юнивърсити в Англия, където придобива бакалавърска степен "Бизнес и маркетинг". Въпреки че учи на Острова, казва, че никога не е искала да остава там. Затова се връща в България и става част от екипа на Община Бургас. Там отговаря за европейски проекти и политики.

- Каква е вашата прогноза - ще продължи ли поскъпването на жилищата у нас и през 2024 година?

Реклама

- Цените са изключително динамични, като всяка година те нарастват. България е страна, в която покупката на имот е съществена част от живота на всяко семейство, особено на младите двойки и тези с деца. Добрите условия по кредитиране и ниските лихви също се отразяват положително на търсенето на пазара. Освен това имотите са една от най-добрите инвестиционни алтернативи за парите ни при наличие на растяща инфлация. Скокът на цените на строителните материали и на труда се отразява неминуемо на поскъпването на жилищата. Затова е изключително важно правилното планиране от страна на инвеститора в ранен етап от стартирането на всеки проект.

- Има ли ръст при наемите в големите градове и в какъв диапазон най-често варират?

- Има ръст, особено в областните градове. Миграцията на хора към големите градове, където има повече работа и по-високи заплати, се усили в последните години. Младият човек в търсенето на развитие в по-големия град първо избира жилище под наем вместо покупка, а това повишава търсенето и цените на наемите. Разбира се, наемането е краткосрочен избор до момента, в който купуването на жилище с кредит или със спестени средства става възможно. Практиката ни показва, че около 30% от имотите са закупени с цел инвестиция за отдаване под наем, като предпочитани са маломерните апартаменти, а цените на наемите на жилищата в големите градове се изравняват с размера на месечните вноски за жилищен кредит. Най-търсени все още остават 2-стайни и 3-стайни апартаменти в диапазона между 400 и 700 евро.

- Кой момент от годината е най-подходящ за покупката на апартамент?

- За покупка на жилище не бих казала, че има подходящ период в годината, защото съвременните технологии са изключително напреднали и на практика строителството на сгради е целогодишно. По-скоро има значение на какъв етап се купува жилището и каква е схемата на плащане, като на ранен етап от стартирането на строителните дейности цените могат да са много по-изгодни. Със сигурност покупката на имот обаче трябва да е прецизно разчетена в семейния бюджет, така че тя да не възпрепятства нормалния начин на живот, особено когато става въпрос за придобиване на жилище с банков кредит за дълъг период.

- Какво е съотношението между предлагани имоти и купувачи - кои са повече?

- Търсенето и предлагането на имоти е непропорционално, особено в по-големите ни градове, защото са предпочитани от хората заради това, че са икономически по-развити, а възможностите за кариера и по-високи доходи са в пъти повече. Това води до дисбаланс между търсенето и предлагането в имотния пазар и е причината за динамиката му. Непропорционалното съотношение между продавачи и купувачи в този случай важи особено когато става въпрос за старото строителство. При новото това се наблюдава, но когато става въпрос за по-големите жилища.

Реклама

- През COVID пандемията се засили търсенето на къщи, този интерес продължава ли и днес?

- COVID пандемията промени доста мисленето и даде по-различна посока на предпочитанията на клиентите, особено когато става въпрос за семейства с деца. Ако преди време нямаше особено значение "дали апартамент или къща", то сега наблюдаваме търсенето на къщи освен по малките населени места, дори и в големите градове. Предпочитанията на купувачите също се изместиха към жилищата, в които има повече зелени площи, обособени партерни градини и повече допир с природата. Наблюдаваме, че хората все повече предпочитат имотите, които са енергийно ефективни и допринасят за опазване на околната среда.

- Кои апартаменти - едностайни, двустайни или тристайни, са най-търсени за покупки?

- Купувачите търсят апартаменти съобразно тяхното предназначение и цели. Когато става въпрос за инвестиционен имот, изборът е към едностайни или маломерни дву- или тристайни апартаменти, защото те са най-търсените от страна на наемателите. При покупка за лично ползване предпочитанията са към по-просторните, с по-добра гледка и повече стаи за оптимален комфорт на цялото семейство.

- Старото строителство със своята здравина или новото със своята модерност вълнуват повече хората? Посочете предимствата и недостатъците и на едното, и на другото.

- Старото строителство има своите плюсове, както и недостатъци. При него се наблюдава висок процент на амортизация, което е естествено с оглед възрастта на сградата. От друга страна, разпределенията там са много по-функционални и просторни, което при повечето нови сгради отсъства. С оглед на повишаване търсенето на по-големи апартаменти при новото строителство това е недостатък.

- Кои са най-предпочитаните квартали в София за наем и покупка? Към кои интересът е най-нисък?

- Едни от най-предпочитаните квартали за покупка са тези, в които има висока динамика на строителство и цените на кв.м са доста по-достъпни. Пример за такъв квартал е "Малинова долина". Там е изключително подходящо място за инвестиционен имот или за лични цели. Предпочитан е от млади семейства с деца, защото е в близост до планината Витоша. Освен това по устройствен план на района са заложени сгради с ниска етажност, което също е по-привлекателно за клиентите. Цените на имотите в този квартал са с около 15% -20% по-ниски от тези в централните части на София, но с висока добавена стойност в дългосрочен план. Поради изключително динамичното му развитие там цените след време ще достигнат много високи нива, което го прави атрактивен и за инвестиционни цели. Нисък интерес за наемане се наблюдава към по-крайните квартали, където липсва връзка с метрото.

- Огромен ръст има и при цените на гаражите и паркоместата. Какви стойности достигат и как си обяснявате това поскъпване?

- Нарастването броя на хората в по-големите градове и в частност на столицата задължително води и до недостиг на гаражите и паркоместата, особено когато почти всяко семейство има повече от един автомобил. В крайните квартали цената на гаражите започват от 20 000 евро, докато в централната част могат да достигнат и до 60 000 евро.

Четете още

Имотният пазар в Пловдив върви нагоре

Имотният пазар в Пловдив върви нагоре

Инвестиране в имоти - какво представлява
Инвестиране в имоти - какво представлява

Инвестиране в имоти - какво представлява

Реклама
Реклама
Реклама