Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17406902 www.bgdnes.bg

Виктор Стоянов от фондация "Македония": Третират българите като добитък в РСМ

Присъдата на бияча на Бекир е отказ от правосъдие 

"Присъдата за побойника на българина Бекир Кадриески беше форма на отказ от правосъдие за пребити българи в Република Северна Македония. Незаконно е в демократична държава за побой нарушителят да се размине само с парична глоба."
Така председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов коментира пред "България Днес" решението на съда в Струга да осъди бияча на Кадриески на парична глоба от 61 696 македонски денари, равняващи се на около 2000 лева. Парите според закона в западната ни съседка влизат в хазната на държавата, а от тях пострадалият Кадриески няма да вземе и стотинка.
"България Днес" разполага със съдебното решение на Основния съд в Струга. На 14 февруари съдия Йордан Йованов признава албанеца Арис Насуфи за виновен, че насред пладне на 13 юни 2023 г. е нападнал и бил Бекир Кадриески заради българския му произход и мюсюлманска религия на паркинг пред спортната зала в Струга. Съдията налага глоба на Насуфи и с това казусът приключва за правораздавателните органи в РСМ.
"За всяка форма на физическо насилие в нормалните демократични държави съдът отсъжда наказателна форма на присъда - минимум с присъда пробация, а също условна присъда затвор или ефективна присъда затвор. Всичко това идва да ни покаже, че българите в РСМ нямат никакви права и не са защитени от собствената си държава Р. Северна Македония, та това дава възможност на всеки да ги бие и да се измъква от правосъдие, като плати парична глоба, сякаш българите в РСМ не са живи хора, а добитък, за повредата на който се плаща парична глоба", категоричен е Стоянов.
Виктор вижда единственото решение в това "да помогнем на българите да създадат свой силен политически проект и чрез избори да влезнат в държавния живот на страната, за да реформират сами РСМ и да имат реални и равни права с другите народи в страната".

Четете още

Виктор Стоянов от фондация "Македония":  Пендаровски, в България няма "македонско малцинство"!

Виктор Стоянов от фондация "Македония": Пендаровски, в България няма "македонско малцинство"!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама