Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17424262 www.bgdnes.bg

Само Неофит не e погребан до чудотворна икона

  • Различен "аршин" за покойните патриарси 
  • Гробът на предшественика му Максим е в Троянския манастир, а на Кирил - в Бачковската обител 

Единствен Неофит от тримата ни покойни патриарси не е погребан в манастир, а пред храм. Нито до чудотворна икона, какъвто е вечният дом на неговите двама предшественици.

Реклама

Последният духовен водач на православните християни у нас бе положен пред храма "Света Неделя" в София. Хиляди изпратиха в последния му път Неофит, чието тяло бе пренесено с лафет като на цар Борис III от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до вечния му дом с литийно шествие.

Поглед назад в историята показва, че решението за последен пристан на предишните двама патриарси съвсем не е същото.

Патриарх Кирил умира след кратко боледуване на 7 март 1971 г. Символично, каквото е и положението на църквата в онези години, новината за неговата смърт е отразена с кратка бележка на последната страница на "Работническо дело".

Въпреки това тъжната вест бързо се разнася из столицата. Траурният звън на Патриаршеската катедрала също потвърждава новината, съобщена и по националното радио за загубата, която е претърпял българският народ. В същия ден във фоайето на Светия синод е създаден траурен кът с бюста и портрета на покойния патриарх. В паметната книга могат да се видят слова на тъга, на поклон, на уважение.

В 17 ч. същия ден митрополитите от синода Врачански Паисий, Варненски и Преславски Йосиф, Неврокопски Пимен, Ловчански Максим и Великотърновски Стефан, епископи и духовници посрещат тялото на покойния патриарх Кирил.

"Множество народ се тълпеше на площада. И млади, и стари скърбяха. Жалост бе завладяла сърцата. Тъга засени ведрите лица. Сълзи и болка преливаха. Изчезна радостта. Глухота някаква цареше", пише в Църковен вестник. Архиереите отслужват панихида в параклиса на Св. синод, а духовници четат Евангелие до тялото на покойния предстоятел на българската църква.

Реклама

В 19:30 ч. духовниците вдигат тялото на покойния патриарх и го поставят за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Преди да бъде погребано тялото на покойния патриарх, траурното шествие преминава и през Пловдив, където в катедралния храм "Св. Марина" то е поставено за поклонение.

На 11 март тялото на покойния патриарх се отправя към своя последен път. Около 9:30 часа тленните останки са посрещнати в Бачковския манастир. Кирил е погребан в храма на манастира, вдясно от входа, под чудотворната икона на Света Богородица.

И нещо важно - погребението на покойния патриарх е в деня на св. Софроний, еп. Врачански. Светецът е канонизиран именно по желание и инициатива на българския патриарх Кирил.

След Кирил патриаршеският престол е поет от Максим. В изпълнение на изричното му желание и завещание на 9 ноември 2012 г. следобед той е погребан в Троянския манастир.

По-рано през деня в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е отслужена заупокойната св. литургия с опелото на Негово светейшество. В 13 ч. специален кортеж с погребална кола и съпътстващите архиереи, синодални и митрополитски служители и поклонници се отправят към Троянския манастир за последно сбогом с патриарх Максим.

Гробът му се намира до южната стена на храма, непосредствено зад лика на "Пресвета Богородица Троеручица" - чудотворната икона, пред която Максим цял живот излива отеческите си молитви.

Четете още

Избраха наместник на покойния патриарх Неофит

Избраха наместник на покойния патриарх Неофит

Митрополит Николай е категоричен: Няма да съм кандидат за патриарх!

Митрополит Николай е категоричен: Няма да съм кандидат за патриарх!

Реклама
Реклама
Реклама