Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17424373 www.bgdnes.bg

Шампионката с трансплантиран дроб Ирен Дикова: Цяла България беше до мен

„Всичките ми приятели, цяла България беше до мен". Това каза тройната златна медалистка от ските в Световното за трансплантирани Ирен Дикова.

В студиото на „Преди обед" тя призна, че не е вярвала в успеха си, допреди да замине за Бромио, Италия. Там обаче усетила подкрепата и това я мобилизирало. Тя спечели три златни медала измежду 240 състезатели в зимните спортове, 150 от които в ските. Най-малкият от тях бил от Англия, момче на 8 години с трансплантиран бъбрек.

Реклама

Дикова разказа нашироко за разговорите си с други трансплантирани състезатели. Даде примери за това, че на Запад много по-често се дава съгласие за даряване на органи. Оказва се, че в Австрия почти през ден се прави трансплантация на бял дроб, докато в цялата история на България е направена общо една такава операция. Шампионката разказа и за британец, който още на 18 години дал съгласие да дари органите си. Години по-късно починал при инцидент на хокей, след което с трансплантации били спасени рекордните 50 човека.

Ирен Дикова е с трансплантиран бял дроб, като след два дни от интервенцията се навършват 7 години. Тя каза, че на тази дата винаги се събира с близките си, за да „отбележат живота".

Четете още

Мартин е първият българин с две изкуствени сърца

Мартин е първият българин с две изкуствени сърца

Българката Ирен с трансплантиран дроб отива на световно първенство по ски

Българката Ирен с трансплантиран дроб отива на световно първенство по ски

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама