Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17453938 www.bgdnes.bg

Почина 19-годишната тигрица Шели от Зоологическата градина в София

Едно от най-емблематичните животни в столичния зоопарк почина. Става въпрос за 19-годишния сибирски тигър от женски пол на име Шели. Тя страдаше от бъбречни проблеми. Ето какво информираха от самата Зоологическа градина:

"С голяма тъга ви съобщаваме, че тази седмица, на 19 годишна възраст, ни напусна нашата сибирска тигрица Шели. 

Реклама

Шели е родена в Чехия. Зоологическа градина – София, става неин дом през 2006 година, когато е на 9 месечна възраст. Между тигърчето и неговите гледачи, които са неотлъчно до него, бързо се изгражда силна емоционална връзка. С благият си и игрив нрав, интелигентност и красота, Шели бързо става всеобща любимка както на екипа на зоопарка, така и на посетителите. Като сибирски тигър, лошото или студено време не я плашеха, а напротив. Тя можеше да бъде наблюдавана от посетителите в обширното си външно заграждение и в дъжд, и в сняг. 

През месец януари тази година беше направена ехография и изследвания, които показаха, че са на лице бъбречни проблеми. Веднага беше предприето лечение. Въпреки предписаните медикаменти, напредналата възраст оказа влияние. Състоянието на животното последните дни се влоши и Шели ни напусна. Силната връзка между нея и гледачът ѝ Мария Тереза, остана докрай. 

Шели беше посланик на своя вид в зоопарка. Нейните диви събратя са застрашени от изчезване. През последните 100 години, популацията на дивите тигри е намаляла с около 90%. Основна причина затова е бракониерството.

Винаги ще те обичаме, мила Шели!" 

Четете още

Почина последният цирков тигър

Почина последният цирков тигър

Бели тигри мъркат в столичния зоопарк
Бели тигри мъркат в столичния зоопарк

Бели тигри мъркат в столичния зоопарк

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама