Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17483659 www.bgdnes.bg

Председателят на Сдружение на българите в Струга Бекир Кадриески: Кокошките са по-защитени от българите в Македония

Искаме права и да живеем като човеци 

КОЙ Е ТОЙ

Бекир Кадриески е председател на Сдружение на българите в Струга "Шемето". През юни 2023 г. Бекир бе нападнат и бит посред бял ден в северномакедонския град на етническа основа, защото е българин. Съдът в Струга го потвърди и осъди бияча на глоба от 69 000 денара, което се равнява на около 2000 лв. Бекир се лекува в България и поиска среща с правосъдния министър. Как българските институции реагираха на побоя, как Кадриески приема присъдата на своя нападател и какво следва оттук нататък, четете в следващите редове.

- Бекир, как приемате присъдата срещу вашия бияч в Струга от 69 000 денара (2000 лв. - б.а.) глоба?

Реклама

- Присъдата е смешна и съм огорчен от нея. Дори и за животно не се дава такава присъда - и те са защитени със закон.

Бях нападнат за това, защото съм българин. Това е била единствената причина и съдът го потвърди в Северна Македония. Нападнат българин означава нападната цялата българска нация.

- Наистина ли няма да получите нито денар от тази глоба?

- Да, пише го ясно в решението на съда. Парите отиват директно в бюджета на държавата.

- Какво казва македонската страна с подобни присъди - че всеки може да бие българи в РСМ и да плаща малка глоба за това? Така ли излиза?

- Да. След боя дойдох да се лекувам тук, в България. Но държавата не ми обърна внимание. Аз съм председател на сдруженията, които стоят зад повечето българи, живеещи в РСМ. Какво да си помислят тези хора сега? Нормално е да се страхуват. Ние градим мостове на заедност, а като виждат как бият председателя и каква присъда има за неговия нападател, им става ясна ситуацията на българските граждани.

Цял свят ни признава организацията "Шемето", а българското Министерство на правосъдието - не. Трябва ни още много време и подкрепа от българската държава във всеки един аспект. Трябва да ни обърне повече внимание българската държава.

- Какво казва тя до този момент?

Реклама

- От моя побой до ден днешен нямам никакъв отговор и информация от българското Министерство на външните работи. Всичко съм изпратил по мейл, те не са ме информирали за нищо за побоя. Никаква обратна връзка. Обаждах се по телефона да ги попитам защо не ми отговарят - пак нищо. А вътре описвам моя случай и други подобни. Аз съм председател на "Шемето" и знам проблемите на нашите хора в РСМ, българите. Те ми звънят на мен, а аз търся българските институции. Нали някой трябва да ми вдигне телефона и да ми каже какво трябва да направим, какви възможности имаме, кой и как ще ни защити от страна на българската държава. Писал съм вече 3-4 писма на мейл, дадоха ми го в консулството в Битоля.

- Какви са проблемите на българите в Северна Македония?

- Всички ги знаем. Трябва българите най-накрая да бъдат вписани в конституцията на РС Македония, за да бъдем и ние вече равноправни. Да не се страхуваме, ако кажем, че сме българи. Ние сме родени там и там ще си живеем. Ако искаме да създадем наша партия на българите, да можем да го направим.

- Има ли много други случаи на агресия или други неправди, които остават затворени в границите на северномакедонската държава и не достигат до медиите и обществото в България?

- Като виждат хората какви присъди се дават и как се реагира в България, и да имат българите в РСМ някакви притеснения, те няма да ги изтъкнат. На тях им е ясно какво се случи с мен, каква е присъдата и какво е отношението на институциите в България, и ще си мълчат.

Бих посъветвал другите просто да си стоят, защото още не е узряло обществото ни в РСМ, а в България не можем да си изкажем нашите болки и проблеми. Явно още не е времето. Как ще защитавам членовете на нашето сдружение, след като мен не ме защитава моята държава? Ние нямаме нито защита, нито финансиране от България. Всичко идва от моя джоб и от дарители.

Искаме права и да живеем като човеци. Но какво ще кажат другите след мен с тази смешна присъда? Кокошка да сгазиш с колата е по-защитена от нас. Кой е виновен за това? Ние ли?

Четете още

Македонски полицаи ритат като зелка българина Яне

Македонски полицаи ритат като зелка българина Яне

Ченгета пребиха българин в Охрид

Ченгета пребиха българин в Охрид

Реклама
Реклама
Реклама