Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17493366 www.bgdnes.bg

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

В Църквата има интереси, влияния, земи, пари и задкулисни игри, но не и любов 

"Ще ви преживеем, отец Иван, не се тревожете! Църквата е на 2000 години, ще преживеем и вас."

Реклама

Тези думи изрекъл Варненският митрополит Йоан пред отец Иван Янков от Сливен, който навръх 53-тия си рожден ден започна гладна стачка заради касирането на избора за нов Сливенски митрополит от Светия синод. Това сподели пред "България Днес" самият духовник от града на 100-те войводи.

Гладната стачка отец Иван ще прекрати в неделя. Тогава ще започва постепенно захранване и възвръщане на силите. Дотогава Божият служител ще бъде само на лимонена вода с мед. Но протестът продължава.

"Исках милост от Църквата, не я получих. Наредих се за причастие в два поредни дни от дядо Йоан и отец Евгений, с когото сме приятели от деца. Направих го като мирянин. И двамата не ми дадоха причастие. Не можем да се помирим, ако нямаме любов в сърцата. Ако Йоан или Евгений бяха протегнали ръка и да кажат простено-прости, всичко щеше да е много по-различно", разказа пред вестника отец Иван Янков.

И добави: "Спокойно можеха да преживеят смъртта ми. Затова приключва и гладната ми стачка, която бях обявил до смърт. Мислех, че Църквата ще се замисли поне, но не се получи. Има само интереси, влияния, земи, пари и задкулисни игри, но не и любов".

Едно денонощие духовникът прекарва в многопрофилната болница в Сливен, където лекари вливат на отец Иван Янков осем банки с глюкоза и го стабилизират.

"Приятели се разтревожиха за мен. Имах високо кръвно на площада. Стачката приключва в неделя, но протестът продължава. Всеки ден от 17,30 до 19,30 ч. ще бъда пред митрополията да събирам мнения и подкрепа от хората. През деня ще бъда в храма, защото има работа за вършене. Прекратих службите заради протеста, но няма да лиша хората от изповеди и причастия. Няма да има типичната служба в моята църква на Цветница и Великден. По по-различен начин ще бъде, каня всички богомолци да видят на място", каза още духовникът, който защитава кандидатурата на игумена на Поморийския манастир епископ Йеротей за наследник на покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Опитите на "България Днес" да се свърже с дядо Йоан и отец Евгений за коментар по темата се оказаха безуспешни.

Четете още

Без съгласие между дядо Йоан и стачкуващия отец Иван

Без съгласие между дядо Йоан и стачкуващия отец Иван

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Реклама
Реклама
Реклама