Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17516731 www.bgdnes.bg

Димитър Главчев номиниран за премиер

Шефът на Сметната палата Димитър Главчев е номиниран за премиер. Президентът Румен Радев ще го приеме утре, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.
В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това съобщиха късно в петък вечерта прессекретариата на президентството.

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство

Реклама

Припомняме, че през 2017 година Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание. Причината беше решението му да отстрани лидера на БСП от две заседания на парламента, след което лявата опозиция отказа да участва в пленарните заседания.

"Ние от ГЕРБ демонстрираме различен аршин - когато има проблем реагираме веднага, за разлика от други", каза Главчев тогава. Обясни, че оставката му е морален акт и няма да оценява какво е направил, защото смята, че е спазил правилника.
"Правя го, за да се възстанови нормалната обстановка в залата и да не се хвърля сянка върху председателството, за което се полагат много усилия", допълни Главчев преди време.

Главчев бе шеф на парламента от 19 април до 17 ноември 2017 г., а на 28 юли 2023 г. бе избран от XLIX Народно събрание за председател на Сметната палата с мандат от 7 години. Идея на Димитър Главчев бе създаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът осъществява страничен и професионален „прочит" на определени аспекти от дейността на Сметната палата, без да нарушава нейната независимост и самостоятелност.

Той е роден в София и е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.

Четете още

ГЕРБ, културният министър, Фандъкова и Сатиричния театър на крака пред Сърменов

ГЕРБ, културният министър, Фандъкова и Сатиричния театър на крака пред Сърменов

Бивш парламентарен шеф качи най-високата точка в Европа
Бивш парламентарен шеф качи най-високата точка в Европа

Бивш парламентарен шеф качи най-високата точка в Европа

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама