Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17542274 www.bgdnes.bg

УНИКАЛНО за България! До месец решават дали Петра е жена, или мъж

Родената като Петър е на предела на силите си 

Транссексуалната отново влезе в съда 

Доли ЛУКАНОВА

До месец ще стане ясно дали Петра, която беше Петър, ще бъде призната за жена от държавата. Транссексуалната влезе за поредна битка в съдебната зала вчера и сега трепетно чака решението на великотърновския съд.

"В уречения час имаше още 4-5 дела в същата зала. Това е подигравка. Такова нещо се изля върху мен. Юрисконсултът от Горна Оряховица започна да се изказва как това не било правилно, как противоречало на обществения морал. Прокурорът каза, че нямало уредба, на която съдът да се позове. Започнаха да приказват едни глупости", едва сдържа емоциите си пред "България Днес" горнооряховчанката.

Реклама

Миналата година Петра, която е родена като Петър, стана първата транссексуална българка, успяла да осъди България в Страсбург за отказа от смяна на пола й по документи. Решението излиза на 27 септември 2023 година и с него държавата ни е осъдена окончателно да изплати обезщетение от 7500 евро и да промени документите в срок от три месеца. Към днешна дата Петра е все още Петър по лична карта, което й създава куп трудности. Борбата й започва още през 2018 година, като я вкарва в един омагьосан кръг на откази от страна на българските съдилища и дела за промяна на пола й. Петра, която е магистър по английска филология и бакалавър приложна лингвистика, не се примирява и отново търси правата си. В началото на тази година Върховният касационен съд отмени влязло в сила съдебно решение на Окръжния съд във Велико Търново, с което за пореден път е отказано на трансжената да смени пола, имената и ЕГН-то си.

"Питам се не противоречи ли на морала да съм оперирана, да съм жена и да ходя с мъжки документи? Даже с влизането в съдебна зала съдиите се учудиха и попитаха къде е Петър. До месец трябва да дадат решение и да се надяваме, че това ще е финалът. Това дълго чакане ме изморява, надявам се това да е началото на края. Искам преди лятото или до есента да е приключило всичко. Наистина много ми стана", допълва Христова.

Христова е и единствената у нас, извървяла пълния цикъл на биологична трансформация от мъж в жена, след като гръцки лекари премахват мъжкото й достойнство и й слагат гърди. Момичето иска да е вписана като жена, за да може да си намери по-лесно работа и да води нормален начин на живот.

Четете още

Петър, който стана Петра, търси голямата любов

Петър, който стана Петра, търси голямата любов

Транссексуалната Петра си направи нова операция

Транссексуалната Петра си направи нова операция

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама