Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17608764 www.bgdnes.bg

Триглава ламя оживява в Раковски

Приказна гора стана хит сред децата 

Фигурите с реални размери изглеждат като истински 

Доли ЛУКАНОВА

Триглава ламя оживява в приказен парк в град Раковски. Митологичното същество е с ципести крила, люспи, остри нокти и зъби. Устата й е толкова широка, че може да глътне цял човек или животно.

Грамадното влечуго излиза от вълшебната народна приказка "Тримата братя и златната ябълка" и е хит сред децата! Ламята е част от приказен свят с образи на герои от творби на известни и обичани български автори.

Реклама

"Искахме да дадем на децата нещо по-различно от таблет и телефон. Първоначално имаше идея за герои от американски и руски филмчета, но в крайна сметка решихме да се спрем на български народни приказки, за да продължим традицията и да запазим нашите хубави истории, които са разказвали предците ни", споделя заместник-кметът Татяна Бакова.

В парка първо са позиционирани героите от приказките "Дядовата ръкавичка", "Косе Босе" и "Житената питка". Всички те са в реални размери и изглеждат като истински, заради което предизвикват голямо вълнение и сред малките посетители, и сред големите. Забелязвайки ефекта, от управата на града започват да обогатяват приказната гора. В нея вече живеят героите на Ран Босилек от "Неволята", "Дядо вади ряпа", "Мечката и лошата дума, "Старият елен и малкото еленче" от Ангел Каралийчев и куп други обичани персонажи. На специални табели, под формата на чинове, са изписани и самите разкази.

Преди да бъде изградена приказната гора, мястото е било неугледно и пустеещо. За направата на парка не са рязани дървета, прокарана е само малка каменна алея, по която да се разхождат хората.

Най-новата атракция в приказния свят са умалени макети на най-известните световни забележителности - Статуята на Христос в Рио де Жанейро, Пирамидата на Кукулкан в Мексико, Мачу Пикчу в Перу, Петра в Йордания, Колизеумът в Рим, Тадж Махал в Индия и Великата китайска стена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама