Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17632662 www.bgdnes.bg

Проф. Хинков: Свирих с групата, докато бях министър

Проф. Христо Хинков пее, откакто се е родил, а на китара и хармоника започва да свири години след това. Така музиката е напът да промени посоката в живота му. Но той решава да се посвети на човешката психика.

Познаваме го обаче в трето амплоа - на вече бивш министър на здравеопазването. За любовта към рока, дългогодишното приятелство, прераснало в група "Рестарт" и съвместяването на репетициите и отговорностите във властта разказва музикантът Христо Хинков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Реклама

На 6 юни 2023 г. той седна в креслото на Асен Меджидиев, за да оглави българското здравеопазване. Часове по-късно на бюрото му го чакаха нерешени казуси - като тайнствения луксозен апартамент в болница "Лозенец" и хроничната криза с липсата на някои животоспасяващи медикаменти.

"Министерството не беше вдъхновение - категорично. Но успявах някак си да запазя и групата се запази, успяхме да свирим на две места, докато бях министър", заяви бившият министър на здравеопазването, психиатър и музикант проф. Христо Хинков.

Нито електронните рецепти, нито сблъсъците с "Пирогов" или спешната помощ по въздух не успяват да го отделят от младежката му любов. Като студент минава през същата житейска дилема като своя баща - музиката или стетоскопа. 

"Щях да стана музикант за една бройка. Когато влязох медицина първи курс, ме скъсаха на почти всички изпити. Прибрах се и казах на баща ми, който беше лекар и свиреше на цигулка: "Тате, медицината не е за мен, ще кандидатствам в консерваторията". И той тогава ми дръпна една реч в смисъла на "музикант къща не храни", споделя проф. Хинков.

Така прави своя окончателен избор - ще лекува души, но не с музика. „Психиатрията дава изключително много. Това е наука за хората, да разбираш хората, и помага в много случаи - включително и в политиката", посочва той.

Но с годините разбира, че веднъж влезли в кръвоносната система на някого, нотите не намират път навън. И около десет години преди да стане част от кабинета "Денков", той основава група, носеща друго име - неговото собствено.

Реклама

"Имах един много близък приятел, той почина - Пламен Михайлов, по прозвище - Китаеца, който винаги, когато се събирахме някъде, аз вземах една китара, той взимаше един леген и го чупеше. И решихме: "Вземи да си купиш едни барабани, аз ще си взема една хубава китара". Първото име на групата - на шега я нарекохме "Китаеца и Хинков", като Румънеца и Енчев, но после групата се обогати с други музиканти и накрая се появи името "Рестарт", което да отрази това връщане към младите години", разказва бившият здравен министър.

Така два дни след датата 9 април, когато предаде отговорностите на здравен министър на наследника си Галя Кондева, вече като бивш политик Христо Хинков отново излезе на столична сцена като фронтмен на единствената група у нас, която пресъздава музиката на легендарните британци от "Лед Зепелин".

"Аз свиря от 6-годишен. Имал съм късмет да ми вземат китара, като малък. Вече сме го докарали дотук, на сравнително по-късна възраст продължаваме със същото удоволствие и дръзновение да свирим", казва графичният дизайнер и соло китарист Румен Бобошевски. С Христо много лесно се живее, ако мога така да кажа. Той е моторът на групата, мога да кажа, че е най-дейният от нас и ако не е той, не е ясно ние кога ще се съберем да репетираме", допълва китаристът.

„Това е страхотен отдушник. Ако човек потъне в политиката и във всички проблеми в здравеопазването, няма да може да се съхрани, това е страшно", обяснява професорът.

Накъдето и да поеме пътят му оттук-насетне, за едно е сигурен - между китарата и пеенето избира и двете.

"Пеенето ми се отдава, но не знам докога, защото годините си казват думата. Китарата - започна малка артроза . Това е като дрога - постепенно се изсипва адреналин и мога да свиря до късно през нощта, особено ако има публика, особено ако хората са доволни. Това е невероятно зареждащо", смята проф. Хинков.

Четете още

Грипна епидемия в София няма да има

Грипна епидемия в София няма да има

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система
Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

Реклама
Реклама
Реклама