Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17639897 www.bgdnes.bg

Контрабандата през соца лъсна в изложба

  • Двама млади артисти откриват документи на битака 
  • Архив от Агенция "Митници" на шефа на Отдела за борба с наркотиците на КПП "Капитан Андреево" е опънат в инсталация 

Художниците Никола Стоянов и Аарон Рот откриват тайни документи на митничар през соца и с тях правят... изложба!

Реклама

Двамата артисти заедно с куратора Христо Калоянов измислят концептуалното изложение "Картички и контрабанда" в столична галерия, с която се разобличават тайни за контрабандата и връзките й с високите етажи на властта.

"Веднъж отидох до битпазара на София и докато разглеждам, видях една нашивка на митничар", разказа Аарън Рот пред "България Днес" за срещата си със секретните документи. "Попитах човека, който продава, дали има още неща от митницата. И започва да вади огромно количество снимки и документи - разказва Рот. Имаше неща от "Кинтекс" дори. Впоследствие разбрахме, че това са нещата на шефа на Отдела за борба с наркотиците на КПП "Капитан Андреево". Нямаше директни доказателства за някаква тайна дейност, но беше много интересно да се видят някои от не толкова публична информация"- обобщава художникът своя замисъл.

Част от изложбата е публична инсталация на Стоянов, която изобразява връзките между силовите групировки, трафика на наркотици, държавни органи и терористични организации по времето на прехода. Творбата е като табло, подобно на тези, които разследващите полицаи правят в криминалните филми.

"Всяко нещо е свързано и няма нищо случайно. Не можеш да има праволинейна история на прехода, а нещо много по-оплетено. Моята теза е, че мутрите не са главният образ на прехода, а че са каналите на тези фирми, които ДС ги е управлявала. Те са като изкупителната жертва на държавата", сподели повече младият художник и обясни, че използването на документи от митницата за изложба не е лесна работа, "Беше трудно да се работи с намерения архив, защото нищо не беше организирано".

"Изложбата започва от изследването на случайно намерен архив отАгенция "Митници", дирекция "Борба с наркотрафика" от периода 1975-1985", разказва кураторът. "Водещо тук е съмнението, че намерените архиви дават само частичен поглед към организирания скрит транзит - термин, зад който комунистическото управление на Народна република

България прикрива контрабандната търговия, осъществявана от Държавна сигурност чрез държавни предприятия и външнотърговските им организации за партийни цели. Тази практика стои в основата на последващото частно забогатяване на определени лица, свързани с властта, в ранните години на прехода и формирането на частните групировки, белязали 90-те с явната прикритост на незаконна търговска и транзитна дейност с държавна подкрепа. В настоящата изложба намерените архиви са в основата на негативния образ на историята, който в своята прикритост влияе върху дискурса за незаконния трафик, подсилва съмненията към властта и формира дълбоко конспиративната идея на миналото, както и спекулативното съзнание на настоящето", заключава кураторът Христо Калоянов.

Реклама
Реклама
Реклама