Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17640131 www.bgdnes.bg

Показват първия БГ пепелник

  • Уникални предмети в Русе 
  • Вековни ракиени чаши с надпис "Наздраве" редят в изложба 

Един от първите пепелници в българската история и ракиени чаши на повече от век показват на уникална изложба в Русе.

Реклама

Причудливите предмети ще бъдат представени в Музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа), а концепцията и реализацията са дело на Десислава Тихолова, която е етнограф в Русенския музей. Събрани са артефакти от 35 музея, които за пръв път ще бъдат събрани на едно място.

"Предметите често са от всекидневието на войниците, при което откриваме множество пепелници, запалки, табакери, поставки за кибрит и държачи за цигари. Това е така, тъй като цигарата е новост, моден продукт, който се разпространява масово сред мъжете, събрани на едно място. До този момент масово пушенето се случва с лула. Чаши, лъжици, канчета, подноси също се изработват, тъй като са обвързани с всекидневното хранене и пиене. Възможността да се пишат писма до дома, което масово не се случва често в мирно време, е основание да се произвеждат мастилници, преспапие, лампи, рамки за снимки", обясняват от Регионален исторически музей - Русе.

Употребявани ракиени чаши на няколко десетилетия са друга атракция на изложбата. По тях има надписи като "Наздраве" и "Спомен от войната".

"В образите, създадени върху предметите, се откриват елементи от националната пропаганда, сред които са знамена, карти, призиви, емблеми, гербове, които символизират националната държава. Сред украсата виждаме старобългарска плетеница, заимствана от средновековни ръкописи, която художниците, които съпровождат армията, предават на обикновените войници. Вазата за цветя е друг моден атрибут, който се появява често, тъй като формата на гилзите от снаряди ги предполага. Тяхната форма дава възможност за създаване на по-големи рисунки и по-богато съдържание. Предметите изобилстват от символи на войната и на държавността - кръстове за храброст, царска корона, лавров венец, лъв, българско знаме, войник в атака, герб, топове, конници", допълват от регионалния музей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама