Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17656152 www.bgdnes.bg

ВЕРСИЯ на духовници: Пияни поругаха гроба на Неофит

Навръх 99 години от атентата в "Света Неделя" 

Връщат живата охрана, слагат ограда на вечния пристан на патриарха 

Пияни и дрогирани типове са осквернителите на гроба на патриарх Неофит. Около това мнение се обединяват духовници, миряни и разследващи, които са по петите на грозните вандали.

Те поругават и оскверняват гроба на духовния водач на православните християни у нас, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Света Неделя". Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено. Полицията издирва извършителите.

Реклама

Това се случва точно 99 години след атентата в "Света Неделя", когато по време на погребението на генерал Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на храма и убиват над 160 мъже, жени и деца, като са осакатени други 500.

"Най-вероятно се касае за пиянско изпълнение. Може и да е дело и на човек с психически проблеми, а е възможно и на двете заедно, което е много жалко. Също много жалко е, ако е направено нарочно, защото на гроб не се посяга! Колкото до това, че нападението съвпада с атентата на 16 април 1925 г., предлагам да има заупокойна света литургия и панихида за починалите. Едва ли е нещо, свързано с датата", посочи пред "България Днес" епископ Тихон.

От своя страна епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заяви, че храмът е бил подлаган на многократни посегателства - крадена е и кутията за дарения. Многократно са подавани жалби в полицията. Тъй като ставало въпрос за пияни и дрогирани, ефект нямало.

Преди години е имало жива охрана в храма, но е махната заради липса на средства. Обмисля се мярката да се върне. От Софийската митрополия задействат възможността да се сложи ограда около гроба на патриарха. А през това време от столичната полиция издирват вандалите.

Епископ Поликарп и столичното свещенство отслужиха заупокойна молитва на гроба на Неофит. На 21 април в храм "Света Неделя" ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на патриарх Неофит.

Реклама
Реклама
Реклама