Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17666767 www.bgdnes.bg

Психоложката Веси Тодорова: "Ергенът" може психически да травмира участничките

Подражанието на такъв тип момичета води до много сериозни ментални проблеми 

КОЯ Е ТЯ

Веси Тодорова е психолог и терапевт. Завършила е психология във Великотърновския университет и славянска филология с чешки език в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Пред "България Днес" Тодорова говори за влиянието на риалити шоуто "Ергенът" върху поведението, себеоценката и възприятията на младите момичета.

Реклама

- Г-жо Тодорова, в предаването "Ергенът" виждаме едни добре гримирани и тунинговани момичета, с перфектни тела и външност. Създава ли си една млада жена грешна представа за това как трябва да изглежда?

- Мисля, че проблемът не е свързан само с конкретното предаване. Това е култура, която се налага през последните няколко години не само в България, но и в световен мащаб. Започва от инфлуенсърите, които демонстрират визия и начин на живот, които не отговарят на реалността. Тези неща се прехвърлят и във формати като "Ергенът". Всяка жена, която гледа предаването и иска да се асоциира с въпросните дами, най-вероятно страда от по-ниско самочувствие, но това, което искам да кажа, е, че не е важен начинът, по който изглеждаме, а как се чувстваме със себе си. И би било хубаво да започне да се обръща по-голямо внимание на стойността на човека в неговата същност, а не това как изглежда и какви корекции си е направил, защото това не го прави по-добър или по-интелектуално развит. Ако се чувстваме добре със себе си, изглеждаме много по-красиви и харизматични, отколкото с всичките пластични корекции, които може да си направим.

- Със сигурност сме свидетели на много примери за хора, които изглеждат перфектно, но нямат душевност.

- Човешката душевност е много по-различна от външността. Ако влагаш в себе си като личност, в изграждане и развитието си, си много по-здраво стъпил на земята и много по-добре възприет от околните, отколкото хората, които изцяло се фокусират във външния си вид.

- Смятате ли, че подражанието може да тласне младите момичета към ментални проблеми или хранителни разстройства?

- Да, разбира се, че подражанието на такъв тип хора може да доведе до много сериозни ментални проблеми. Хранителни разстройства, също така разстройство на самата личност. Момичето може да започне да има ниско самочувствие, да не може да види красотата в собствената си визия, сравнявайки се с другите. Когато млад човек започне да изпитва такива чувства, наистина е много добре да се консултира със специалист, за да може отрано да започнат да се обработват тези чисто ментални проблеми, които могат да бъдат изпитани, сравнявайки се с някакви еталони, които не са реални, и да се достигне до тежки форми на хранителни разстройства и зависимости.

Реклама

- Как психически се отразява на участничките престоят им в "Ергенът"? Може ли да нанесе трайни травми за в бъдеще?

- Напълно е възможно. Травма може да бъде причинена на психиката по различни начини и обстоятелства, но самият факт, че си затворен първоначално с непознати хора, е доста голям стрес за личността. Другото нещо, което може да нанесе сериозна травма, са конфликтните ситуации в къщата, на които сме свидетели. Тази негативна енергия не може да се обработи, самият човек няма пространството, което да си даде, за да се справи с проблема. В нормалния живот може да се види с някого, дори и да не е професионалист, докато там заради изолацията той няма възможност да се справи с тези емоции. И със сигурност нещата, които се случват във формата, могат да имат последствие върху психиката, ако се е случил някакъв много сериозен инцидент, който да повлияе така.

- Възможно ли е да възникне истинска любов в изкуствена среда, където отношенията се следят от десетки хиляди хора?

- Аз като психолог не мога да кажа за всяко човешко същество, но смятам, че е много малка вероятността да се разкрие пълният потенциал на едни отношения, които са заобиколени от камери. По-скоро това е тяхната демонстративната част. Истинските емоции няма как да бъдат под светлината на прожекторите и дори да има някакво влечение или някакъв интерес, според мен е почти невъзможно да се представи дълбочината на едно чувство, когато е публично.

- Възможно ли е съперничеството на момичетата да ги тласка повече към Ергена, а не толкова желанието да открият любовта?

- Да, възможно е. Това е висококонкурентна среда и влизайки във формата, момичетата го знаят. Със сигурност психолозите са гледали също така дали участничките имат хъс и желание за успех. Аз наистина не вярвам, че можеш да срещнеш любовта по начина, по който това е представено в предаването. Не смятам, че трябва да се представят така този тип отношения на зрителите. Любовта е нещо много лично, едно от най-интимните неща е влюбването и първите трепети и смятам, че повечето от участничките влизат, за да станат известни, както виждаме от всички риалитита, след които участниците имат доста висока популярност.

- Какво е вашето послание към младите хора, които са принудени да живеят в един толкова материален и повърхностен свят?

- Много е трудно да отстояваш себе си, когато всичко около теб ти дава модели, на които да подражаваш, но тук идва чувството за лична стойност. Аз смятам, че един млад човек, когато вярва във възможностите си и има достатъчно високо и здравословно самочувствие, това, което го обкръжава, има все по-малка стойност за него. И също така искам да кажа на момичетата, които гледат тези хубави "опаковки", че те показват само красивата част от всекидневието си. Реално всеки човек, на когото искат да приличат, не показва своите слабости и моментите, в които не е във форма. Затова трябва да имат едно наум, че виждат просто един добре опакован продукт, но не и същността.

Реклама
Реклама
Реклама