Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766715 www.bgdnes.bg

Адвокат Николай Велков: Не съм поръчвал Киро Японеца!

"Не съм поръчвал атентат срещу Киро Японеца. Това са глупости! От вас научавам, че е било осуетено нападение срещу този човек." Това разказа пред "България Днес" адвокат Николай Велков.
След като в събота вечерта бяха закопчани двама души, подготвяли покушение срещу Кирил Киров-Японеца, подозренията на разследващите паднали и върху адвокат Велков.
Двамата имат търкания от 2011 година. На 21 ноември вечерта Велков и Японеца се засекли на честването на рожден ден на столичен рибен ресторант. С влизането си в заведението Кирилов попитал Велков: "Ти на мафиот ли ще ми се правиш, на октопод ли?", и без дори да дочака отговор, забил 2-3 крошета в лицето на адвоката. В резултат Велков бил със счупен нос и насинено око.
След това Киро Японеца поиска да сключи извънсъдебно споразумение с Велков, но паралелно с това пуснал жалба срещу него за рекет в ГДБОП. Така адвокат Велков бе арестуван с 20 000 белязани лева и престоя над 24 часа в килията. След това той бе освободен без мярка за неотклонение, а обвинението срещу него беше свалено.
Срещу Киро Японеца обаче в момента се води дело за причиняване на средна телесна повреда за побоя в рибния ресторант. Максималното наказание, което може да получи заради шамарите, е от една до пет години лишаване от свобода. Последното заседание бе отложено, тъй като съдийката счупила крак. Това стана причина делото да бъде насрочено за края на март.
В петък барети от отряда за борба с тероризма щурмуваха в квартал "Факултета" дома на 37-годишния Георги Петров, който е син на сестрата на Японеца. Заедно с него бе задържан и охранителят му.
Антимафиоти съобщиха, че задържаните мъже подготвяли ликвидирането Киров, но поръчителят на мократа поръчка все още не е известен. При арестите на Петров и гарда му бяха открити пистолет "Берета" с изтрити номера, заглушител и около 50 патрона, газов пистолет и въздушна пушка. Намерени били и везна със следи от наркотик, както и малки количества марихуана, хероин и кокаин. Според разследващите пъкленият план бил подготвян заради конфликтни бизнес отношения в строителствата. Първоначално двамата били задържани за денонощие. По-късно арестът на Петров бил удължен на 72 часа, а гардът му бил освободен.

С куршум в главата

Кирил Киров- Японеца оцелява след два атентата срещу него. Първото покушение е през 2005 г. Тогава Японеца оцеля по чудо, след като е гръмнат в главата, докато пие кафе с двама свои гардове пред заведение на столичния бул. "Васил Левски". Снайперист стреля в тила на Японеца с флоберова пушка. Куршум 22-ри калибър засяда в мозъка му. Лекарите се отказват да го вадят, защото бил плаващ. Те още не могат да дадат ясно и категорично обяснение на този медицински феномен.
През 2003 г. Японеца отново остана невредим, след като мотористи стреляха 5 пъти по колата му на кръстовище в столичния кв. "Красна поляна". Тогава той се отърва само с драскотини по гърба. След покушението сам потърси медицинска помощ във Военна болница.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама