Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1766758 www.bgdnes.bg

Още протести заради скъпия ток

Надя Панкова

Многохилядният протест в цялата страна срещу скъпите ток и парно доведе само да смъмряне на монополистите. Министърът на икономиката Делян Добрев заплаши ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" да им ореже цената, на която те продават тока, ако обаче гражданите пускат жалби срещу тях.
"При съмнения за надписани сметки или случаи на често спиране на тока, по-ниско напрежение и други проблеми с електроснабдяването гражданите трябва да подават жалби. Въз основа на тях може да се намали продажната цена на тока за всяко от дружествата", заяви Добрев. Жалбите могат да се подават и в самите ЕРП-та, и в ДКЕВР. Министърът порица трите дружества, че не са уведомили гражданите, че е удължен периодът на отчитане, което надуло сметките.

"Всъщност се надявам високите сметки да бъдат компенсирани с по-ниски за февруари", заяви още министърът. Трите ЕРП-та излязоха с позиции, че декемврийските сметки са точни и няма надписвания, но периодът на отчитане бил по-дълъг - стигал дори до 40 дни. Министърът предложи още сметките да се плащат разсрочено, а ако има надписани, да се опростят.

Реклама


Изпълняващият длъжността шеф на ДКЕВР Андон Роков също подкрепи протестиращите и призова сметките за ток да бъдат опростени, тъй като обикновените граждани не разбирали какво плащат. "Затова енергийната комисия ще предприеме мерки за опростяване на сметките за потребената електроенергия. Сега една такава фактура, като я погледне човек, който няма специални знания, е трудно да установи точно какъв е отчетният период, какво плаща, какво е потребеното количество ел. енергия", заяви Роков. Той отсече още, че слага край на прогнозирането на цената на тока, тъй като това създава напрежение сред хората.


Междувременно лидерът на РЗС и шеф на комисията за борба с корупцията по високите етажи Яне Янев се закани, че ще разследва и трите дружества. "В ЕРП-тата има трайни корупционни практики. Тук не става въпрос само за завишаване на сметките, а за корупционни практики. България основателно и много аргументирано излиза на площадите, за да се възпротиви срещу монопола на ЕРП-тата, които сякаш са извън пределите на България, и са някаква групировка, за която рекетът над българските граждани е някаква обичайна система и стоят безнаказани", заяви Янев. Той ще поиска от председателя на парламента Цецка Цачева Народното събрание да проведе дискусия за приватизацията на трите дружества.

 

Оплачете се

Сметките ви за ток и парно нарастват главоломно всеки месец? Не успявате да плащате навреме, лишавате се от насъщни нужди, за да покриете задълженията си към енергийните и топлинни дружества? Смятате, че може да напишете по-разбираема сметка и сами? Оплачете се от монополистите, разкажете вашата история и споделете проблемите си с ЕРП-тата пред "България Днес" на тел. 02/9422653.

ЕРП-тата с тлъсти печалби

Около 240% е ръстът на печалбата на ЧЕЗ, който е регистриран през миналата година, сочат финансовите отчети на дружеството. Така чистата печалба на компанията възлиза в размер от над 47 млн. лева.
На плюс са и в друго дружество - "Енерго-Про", където печалбата е 33 на сто, или близо 13 млн. лева. Приходите на ЕВН обаче не са ясни, тъй като дружеството не е публично (не се търгува на борсата) и няма задължение да ги публикува.
Мажоритарните дялове от енергоразпределителните дружества бяха продадени през 2005 г. от правителството на тройната коалиция.


Изпълнителката на хита "Гаси тока" Теодора:

Утроената сметка е стряскаща

"Стряскащо си е да видиш удвоена или утроена сума, която трябва да платиш, а знаеш, че в крайна сметка не си използвал повече енергия през месеца. В момента положението у нас е толкова тежко, че всяко вдигане на цените е истински кошмар за хората", коментира фолкпевицата Теодора, която изпълни тоталния хит "Гаси тока". И допълни: "Съвсем естествена реакция е  да излязат да протестират, защото не може повече така, а това е единственият начин да бъдат чути."

Соня Немска, фолкпевица:

Само крушката ми свети!

Сред малкото българи, които не се оплакват от надута последна сметка за ток и парно, е фолкпевицата Соня Немска. Изпълнителката, която навремето роди дъщеря от кримигероя Янко Ваташки-Лудия, сподели пред "България Днес", че задълженията й към енергото са минимални. Причината - от години Немска се отоплява на газ.
"Само крушката ми свети! Няма как да имам тлъсти сметки за ток", категорична бе авторката на песента "Кой ще изяде маслинката зелена".

 

 

Реклама
Реклама
Реклама