Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17685388 www.bgdnes.bg

Кучето Пирин пази Рила

  • От бездомник до цар на най-високата планина 
  • Дружелюбният чревоугодник посреща туристите с любов 

Кучето Пирин стана цар-господар на Рила!

Четириногото пази най-високата планина и обикаля на воля сред зеленината. Историята на Пирин, който пази Рила, започва тъжно, но съдбата се усмихва на белия красавец и той се превръща в истински обичана звезда.

Реклама

"Решихме да си вземем куче и отидох до приюта в Благоевград. Пирин ми хареса от пръв поглед. Много е красив! Целият е бял, само по главата има малко кафяво. Поговорих с момичето от приюта и си го взех", споделя пред "България Днес" стопанинът Александър Кьосев.

В края на миналата година 3-годишният Пирин е намерен да се скита сам-самичък по улиците в Благоевград в окаяно състояние. Настанен е временно в общинския приют. Не след дълго се намира кандидат-осиновител, който така и не се появява и Пирин остава да пази клетките в дома за бездомни животни сред други свои другари с тежка съдба. Оказва се, че по-възрастните кучета трудно биват осиновявани. Колкото повече години натрупват, толкова по-нежелани стават.

Горе-долу по същото време семейство Кьосеви губят свой верен четириног другар. Кучето им си отива от старост и Антоанета и Александър взимат решението да направят едно добро дело и да си осиновят нов пазител на фамилията. Така съпругът се озовава при Пирин и двамата се харесват на момента.

"При нас е от две-три седмици. Много е дружелюбен. Малко го е страх от хора, но към другите кучета, които идват с туристите, се държи приятелски. Дава ни много любов. Колкото повече му даваш, толкова повече ти връща", допълва Александър.

Фамилията има семеен ресторант в района на Кирилова поляна, където отглеждат Пирин. Животното е по цял ден на свобода и обикаля напред-назад местността.

"Когато дойде за първи път, не знаеше точно какво става. Нито лаеше, нито нищо. Само стоеше, беше малко стреснат. За два-три дни се отпусна. Сега си е много добре", казва още Кьосев.

Пирин обожава да бъде гушкан, а освен това е и голям чревоугодник - не отказва никаква храна и много се радва, когато го почерпиш с някое лакомство.

Реклама
Реклама
Реклама