Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17697348 www.bgdnes.bg

Бай Данчо сътвори най-големия хеликоптер

Живият снегорин, който стана паметник, създава картини 

7-метровият шедьовър е на дувара край река Банска Луда Яна 

Най-голямата картина на хеликоптер у нас се появи в пазарджишкото село Бъта!

Автор на гигантската творба е местният зевзек бай Данчо, който през годините се превъплъщаваше в снегорин или стоеше неподвижно като жив паметник.

"Вече си имаме медицински хеликоптер и реших да го увековеча. Картината е дълга 7 метра и съм я нарисувал на стената край река Банска Луда Яна. Тук му казваме дувар, а не стена всъщност. Използвал съм блажни бои, които да не бъдат отмивани от дъжда и да се задържат максимално дълго", разказа пред "България Днес" 78-годишният Йордан Калигарски.

Реклама

Дейният пенсионер се похвали, че хеликоптерът е част от 90-метрова шарена композиция, която е съставена от над 30 картини на различна тематика. Могат да бъдат видяни морски и битови пейзажи, както и животни и човешки фигури. Типично в неговия шеговит стил бай Данчо е побългарил емблематичния знак на Холивуд, който освен в планината Лий вече грее и край селото на бай Данчо. Вместо името на американския квартал обаче Йордан Калигарски е изписал "ХодиЛуд".

Преди време пенсионерът се възмути, че пътищата са непочистени, и взе нещата в свои ръце. Буквално. Екипиран с лопата, светлоотразителна жилетка и мигаща светлина на главата, пенсионерът почиства всяка зима селото си. Другата професия на ексцентрика е да бъде паметник. Статуята на свободата, Андрешко и дори Доналд Тръмп - това са само част от превъплъщенията на бай Данчо, който умее да стои безмълвен и неподвижен в продължение на часове.

Другата му голяма гордост е гаражът му, който е превърнат в седалището на американските президенти - Белия дом. "Знаете ли кой е най-добрият старчески дом? Белият дом!", шегува се пенсионерът, като визира Доналд Тръмп и Джо Байдън, които на последните избори все са претенденти, не са първа младост.

Благодарение на бай Данчо Тръмп се премени в народна носия и засвири на гъдулка. Компания му прави германският канцлер Ангела Меркел, която бие мляко по маратонки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама