Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1770661 www.bgdnes.bg

Убиец се готви за политик

Убиецът Джок Полфрийман запълва времето си зад решетките, като заляга над учебниците. Австралиецът иска да стане политик и се е записал за студент. За да осъществи мечтата си, Полфрийман ще трябва да поизчака, тъй като е осъден на 20 години затвор. Въпреки че има много по-крайни убеждения, той симпатизира и на управляващата в момента в Австралия Лейбъристка партия на премиера Джулия Гилърд.
Полфрийман се е хванал сериозно с дистанционното си обучение по история и политика в Университета в Сидни. Младежът основно се подготвя в компютърния клуб в Софийския затвор. Оттам той комуникира с преподавателите си. Подготвя се в килията по различните дисциплини и испански език, а след това принтира разработките си и ги изпраща по пощата до университета в Сидни. В някои случаи взима изпитите си по скайп.
Полфрийман обаче е изпратил писмо до роднините си, в което твърди, че системата за лишаване от свобода в България е изключително корумпирана. Гневът му е породен от факта, че е поискал от затворническата управа времето на обучението му да му се счита за работни дни, но му е било отказано. На 13 януари започнал и гладна стачка в знак на протест.
Адвокат Даниел Стоянов, който се занимава със случая, обяснява, че причината е празнота в закона: "В закона е посочена една схема, по която обучението се зачита за работа. Един учебен ден се брои за половин работен по системата, два работни дни се броят за три изтърпяно наказание", обяснява юристът и продължава: "Намерили са основания да му откажат, защото никъде не е упоменато изрично, че е възможно и учене в чужбина. А просто до момента не е имало лишен от свобода, който да е записал дистанционно обучение някъде зад граница. У нас законите не се четат в полза на лицето, а в негов ущърб."
След като в края на януари се разбра за гладната стачка на Полфрийман, негови съмишленици основно от антифашистки организации по света са залели електронната поща на Министерството на правосъдието с писма, в които настояват на Джок да му се счита обучението за работа, включително и за периода до момента.
Полфрийман ще трябва да отложи за известно време политическата си кариера, тъй като бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Австралиецът го наръга в гърба на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Полфрийман бе признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев. Австралийският гражданин е осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение, които с лихвите вече са се увеличили до към 600 000 лв. В мейлите на държавните институции обаче се получават писма от австралийски правозащитници, които настояват Полфрийман вече да бъде освободен, защото пет години зад решетките били достатъчно наказание. Така Мери Хайн пише до правосъдния министър Диана Ковачева и до премиера Бойко Борисов следното: "Петте години, които той вече е изтърпял, би трябвало да са достатъчни. Джок Полфрийман би трябвало да бъде предсрочно освободен и всъщност би бил, ако се намираше във Великобритания, Австралия или Америка".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама