Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17715445 www.bgdnes.bg

Венерологът д-р Димитър Черкезов пред "България Днес": Сифилисът може да промени походката

Човешкият папиломавирус е абсолютна епидемия, категоричен е лекарят 

Доли ЛУКАНОВА

"Сифилисът може да доведе до някои определени нарушения на нервната система, като промяна в походката или образуване на така наречените гуми по лицето. Това са големи рани с грозен външен вид, които могат да засегнат и тялото. Това е третият стадий на венерическата болест, ако тя не е лекувана много години. Той е най-тежкият и се вижда рядко в днешно време."

Това обяви пред "България Днес" опитният специалист по кожни и венерически болести д-р Димитър Черкезов. Изказването му е по повод зачестилите случаи на сифилис у нас. Според данните на Националния център по обществено здраве и анализи от началото на годината са регистрирани 121 души с тази полово предавана болест.

Реклама

Първият признак на инфекцията е малка, безболезнена раничка. Може да се появи по половите органи или в устата. Хората често не успяват да я забележат веднага. Понякога първият симптом на сифилис се изявява и с увеличен лимфен възел.

"За епидемия от сифилис не може да говорим, защото няма достатъчно добри епидемиологични данни. Преди имаше официална статистика. Към днешна дата дори няма клинична пътека, по която да се лекува това заболяване. Има много практики, които работят на частно, не изпращат документи до Здравната каса и бройката не е категорично ясна", допълва д-р Черкезов.

Сифилисът се разпространява по полов път. Според специалиста има още един вариант, който е плод на човешка грешка. При кръвопреливане понякога може да се допусне заразен пациент да дари кръв и ако тя отиде в здрав човек, шансът той да се зарази е голям. Д-р Черкезов допълва и че преди години хората са се заразявали от прибори, чаши, чаршафи. Този сифилис се е наричал ендемичен, тоест ограничен. Разпространявал се в затворени, ограничени кръгове най-вече в Лудогорието и Родопите, където населението е от смесен тип.

"Има доста регистрирани случаи на други полови болести у нас. Човешкият папиломен вирус е една абсолютна епидемия. Това се дължи на по-освободеното поведение на младежите в днешни дни", допълва венерологът.

Най-добрата предпазна мярка е ограмотяването по темата и използването на предпазни мерки, категоричен е лекарят.

Реклама
Реклама
Реклама