Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1773856 www.bgdnes.bg

Представители на "Хамас" били изгонени от България с полиция

Българските служби за сигурност са щурмували хотелските стаи на делегацията на „Хамас" и са наредили на представителите на палестинското движение да напуснат България, предаде палестинската агенция „Маан", като се позова на изявление на „Хамас".

Визитата бе приветствана от организацията, забранена в ЕС, като знак, че движението вече е все по-добре прието в Европа. В същото време българското правителство обяви, че не е отправяло покана към представителите на „Хамас".

Реклама

В изявлението на „Хамас" се посочва, че на членовете на делегацията е било наредено да напуснат България преди края на петдневната визита. Палестинското движение твърди, че българските действия са поради натиск от Израел. Съобщава се, че делегацията на „Хамас" вече е напуснала България.

Тримата високопоставени представители на палестинската организация "Хамас" изненадващо пристигнаха в София на 13 февруари. За визитата съобщиха най-напред арабски и израелски медии. Агенция Нюз.ру обяви: "Официална делегация на терористичната групировка "Хамас" е в България".

Новината свари Министерството на външните работи неподготвено, защото идва само дни след като министър Николай Младенов говори за това, че "Хамас" е забранена в Европейския съюз.

Групата, пристигнала в България, се води от Исмаил ал Ашкар, който е сред най-високопоставените шефове на организацията в ивицата Газа. Другите двама - Салах ал Бардауил и Мушир ал Масри също са в политическото ръководство на "Хамас".

Според информация от палестинските медии и тримата са депутати от парламентарния блок "Промени и реформи" в Законодателния съвет на Палестинските автономни територии.

Според арабски медии за първи път делегация на "Хамас" посещава страна - член на ЕС, откакто организацията е в европейския списък на терористичните групи. Водачът на делегацията в България Исмаил ал Ашкар е направил посещение на централата на ООН в Женева миналата година, за която е имало категоричен протест от израелското посолство там.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама