Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17783119 www.bgdnes.bg

Дюнерът поскъпна с левче

*Нов удар по потребителската кошница 

*Арабски майстори тихомълком вдигнаха цените и намалиха грамажа 

Една от най-обичаните храни - дюнерът, поскъпна, показа проверка на "България Днес".

Майстори на кебапа и дългите шишове тихомълком са вдигнали цените средно с левче и така пълнената питка вече струва 6 лева, а на някои места може да бъде хапната и на по-висока цена.

В същото време на много места грамажът на дюнерите е променен. Познатият като малък размер вече се води среден, средният е станал голям и така нататък. В действителност само името е променено и грамажът е запазен, така че за по-малко количество плащаме повече. В някои дюнерджийници пестят средства, като слагат по-малко месо и картофи, докато залагат на повече зеленчуци. Засега на по-ниска цена - средно 4 лева за бройка, остават дюнерите с фалафел вместо пилешко или телешко месо. Цената на големия дюнер варира около 7 лева, докато размерът XL може да се намери и за 9 лева, но има места, в които нахвърля десетачка.

Реклама

Инфлацията, поскъпването на хранителните продукти и по-големите разходи за електричество - това са сред основните причини, които са принудили арабските майстори да вдигнат цените. Дюнерджийниците са едни от малкото места, които работят в почивни дни и на християнски празници, което допълнително оскъпява работата им със заплати на работници и консумативи на обектите.

През 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов обвърза дюнерджийнците у нас с националната ни сигурност. Изказването му дойде след кървавия атентат на московското летище "Домодедово".

"Виждате, че тези терористични актове не подминават никоя държава. Ние разчитаме на балансираната си външна политика - че с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България - на всеки ъгъл има дюнер. Надяваме се това да бъде отчетено от хората, които вземат решенията за подобни актове. Те се вземат централизирано, като се взема под внимание поведението на отделните държави", заяви тогава Борисов.

Четете още

(НЕВИЖДАНИ СНИМКИ) Фънки хапва дюнер в полунощ

(НЕВИЖДАНИ СНИМКИ) Фънки хапва дюнер в полунощ

Нов дюнер със старо месо не се прави!

Нов дюнер със старо месо не се прави!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама