Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17790119 www.bgdnes.bg

НОВА ПРОВОКАЦИЯ! Главата на македонската църква си присвои цар Самуил

Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, си присвои българския цар Самуил и оправда жестоките репресии срещу македонските българи в своето Великденско послание, предаде кореспондентът на БГНЕС от Скопие.

Архиепископ Стефан заявява, че това лято ще се отбележат важни дати от „богатото и славно минало" на Република Северна Македония.

Реклама

„Сред тях първо ще си спомним битката при Беласица от 1014 г., която всъщност е неразривно свързана с изграждането и съхраняването на нашата вековна историческа различност, както и ще припомним забележителните решения от Първото заседание на АСНОМ, проведено в манастира „Свети Прохор Пчински", през 1944 г.", посочва архиепископът.

В цялата световна историография цар Самуил е признат за български владетел и той умира, след като вижда ослепените си войници в битката при Беласица (при с. Ключ). Цар Самуил е смятан за български цар и от неговите съвременници и врагове, включително византийския историк Йоан Скилица и император Василий II Българоубиец, който счита завладяването на Българското царство за свое най-голямо постижение.

По отношение на заседанието на АСНОМ, кореспондентът на БГНЕС припомня, че то се е провело без да има легитимно представителство на македонското общество с помощта на пратениците на югославския диктатор Тито. То поставя началото на македонизацията, масовото избиване и преследване на македонските българи, включително и на тези, които са присъствали на това заседание.

Четете още

Отбелязваме 1008 години от смъртта на цар Самуил

Отбелязваме 1008 години от смъртта на цар Самуил

Самуил е български цар, но костите му са в Гърция

Самуил е български цар, но костите му са в Гърция

Георги Чопов, потомък на Гоце Делчев:  След Самуил македонците ще признаят и другите ни герои

Георги Чопов, потомък на Гоце Делчев: След Самуил македонците ще признаят и другите ни герои

Обявиха официално: Цар Самуил е български владетел

Обявиха официално: Цар Самуил е български владетел

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама