Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17907535 www.bgdnes.bg

Легендата Паро Никодимов стана градинар

Краставици, чушки, домати и друг зеленчук си отглежда сам знаменитият футболист

Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов се похвали, че вече е опитен градинар. Уменията си той е доразвил в двора на къщата си в село Емона край морския бряг.

Реклама

Сам Никодимов уточнява, че става въпрос за истинско градинарство, а не садене на цветя и пъстри храсти. Бившият футболист се грижи за домати, краставици, чушки и други растения, които стават за храна. С реколтата семейството на Паро, наред с дъщерите му и внуците, не могат да се изхранят, но си е друго на масата да сложиш собствена продукция.

"Копая градината, насадил съм култури и понеже тук климатът е по-мек и е по-топло вече някои прецъфтяха и вързаха - хвали се "червената" легенда. - От няколко години се правя на земеделец и хванах доста от тънкостите, та продукцията ми става вкусна. Няма изкуствени торове, няма пръскане с химикали, всичко си е екологично, био, както е модерно сега да се казва."

78-годишният специалист е роден в софийското село Богьовци, където също има имот. Преди да купи този в Емона, той прекарваше летата си именно в родното място. Там също усвояваше градинарското дело, но твърди, че има разлика къде ще отглеждаш реколтата заради климата, почвата и други фактори.

"Тук се чувствам отлично. София, където ми мина по-голямата част от живота, хич не ми липсва. Емона не е затънтено село, имаме си всичко необходимо. В същото време е спокойно, защото е встрани от туристическите дестинации и маршрути. Е, пътищата са малко разбити, заради военните минават тежки машини. Но това не е болка за умиране. Колите често се трошат из дупките и се налага по-често да посещаваме сервизите, ама това да е кусурът", смее се Никодимов.

Макар вече встрани и от футбола, Паро си има болката по любимия отбор, с който постига успехи, дори в турнира за КЕШ, и като играч, и като треньор. "Не следя футбола като едно време, но то и самата игра се промени много. Няма как да не ми е болно за ЦСКА, че толкова години няма титла. Но и с тези чуждестранни играчи какво да очакваш? Мен вече никой не ме пита, освен вие, журналистите, но винаги съм казвал, че първо трябва да се оправи детско-юношеската школа, да се работи там по правилния начин, да излизат към първия отбор собствени юноши. Само те знаят какво е да носиш червената фланелка, колко е тежка тя и какво изисква. Чужденците идват, първо гледат да си вземат парите, после да играят футбол. Задържат се година-две и бягат другаде за повече пари. Така футбол не се прави, не може да се направи силен отбор, който с годините да си остава винаги фактор и винаги претендент за всички трофеи", казва мъката си Никодимов.

Четете още

Автомобилни неволи мъчат Паро Никодимов

Автомобилни неволи мъчат Паро Никодимов

Легендата Аспарух Никодимов:
Синът на Любо Пенев е талант!

Легендата Аспарух Никодимов: Синът на Любо Пенев е талант!

Реклама
Реклама
Реклама