Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17962225 www.bgdnes.bg

Фотоспомени: Олимпийският огън е запален в София

Преди 20 години на път за Атина

Космонавтът Георги Иванов води щафетата с факла в ръка

Светът е олимпиада!

С този девиз световният спорт обединява човечеството в борбата за един мирен свят, а на днешната дата преди 124 години в Париж официално са открити вторите олимпийски игри. Столицата на Франция ще бъде домакин на голямото събитие и тази година и трескавата подготовка върви с пълна пара.

България има славни традиции в олимпийското движение и днес връщаме лентата на спомените 20 години назад.

Реклама

През нашата страна мина олимпийският огън на път за Атина през 2004 година. Събитието на 7 юли събра хиляди зрители, превръщайки се в истински празник.

Олимпийският огън пристигна от Истанбул и бе запален на монумента "Знаме на мира" в местността Камбаните край София. Първият български космонавт Георги Иванов получи честта да поеме факлата и поведе щафетата по пренасянето му. Иванов изтича около 400 метра до първия пост, а общо 120 души носеха огъня по 50-километровото трасе в столицата. По-късно пред Националния стадион "Васил Левски" бяха пуснати 265 гълъба - символ на броя на олимпийските ни медалисти в онзи момент.

Колоната премина по бул. "Витоша" и се отправи към храм-паметника "Св. Александър Невски", където бе официалното тържество. На площада огънят бе внесен от шампиона по борба Валентин Йорданов.

Тогавашният президент на Българския олимпийски комитет Иван Славков благодари на гръцкото правителство, че е избрало страната ни за маршрута на олимпийския огън. Сега, 20 години по-късно, светът отново тръпне в очакване на игрите.

Цялата планета за пореден път ще празнува и ще си припомни вечните принципи, завещани от барон Пиер дьо Кубертен.

Бащата на олимпийската идея неуморно проповядва, че олимпизмът е състояние на духа. То изразява равенството между хората с различни култури и политически възгледи. Философия на живот, която се базира на баланса между тялото, волята и съзнанието. Целта на олимпийското движение е да се бори за един по-мирен и по-добър свят. Олимпизмът отхвърля напълно всяка проява на дискриминация, като в същото време защитава приятелството, солидарността и честната игра. И преди 124 години в Париж, и днес игрите са призвани да обединяват!

Реклама
Реклама
Реклама